Većina ljubitelja morskih plodova daje prednost škampima, s obzirom na to da oni nisu samo pravi delikates, nego su i mnogo ukusni. Pored toga što imaju sočno meso, oni sadrže mnoštvo vitamina i dragocenih elemenata i minerala koji su mnogo korisni za ljudski organizam. Nema šanse da se proousti i njihov bogat sadržaj joda što je pak od životne važnosti za pravilno funkcionisanje štitne žlezde.
Teško ćete naići na škampe koji nisu pravilno skuvani, zato što je njihova kulinarska obrada mnogo jednostavna. Međutim, ukoliko još uvek niste pripremali škampe kod kuće, evo šta je važno da znate.
1. Veoma je važno da kupujete zaista sveže škampe, čak i da su zamrznuti. Kao i kod ostalih morskih plodova, njihova trajnost nije posebno velika, zbog čega se poveravajte trgovinskim lancima sa proverenim imenom;
2. Nemojte misliti da su veći škampi ukusniji od manjih. Naravno, veličina ima značaj i ne preporučuje se da uzimate najsitnije škampe koje ćete konzumirate kao semenke. Međutim, dovoljno je i da oni ne nadmašuju 7 cm. Obično su škampi koji imaju otprilike 6-7 cm najsočniji;
3. Ako ste kupili zamrznute škampe, nemojte ih odmrzavati u vreloj vodi ili u mikrotalasnoj, zato što će oni tako izgubiti mnogo dragocenih materija koje se nalaze u njima. Najbolje je da ih stavite u posudu od prethodnog dana i da ih stavite u frižider;
4. Preferiran način termičke obrade škampa je kuvanje. Oni se ubacuju u ključalu, posoljenu vodu i kuvaju se dok ne dobiju svoju karakterističnu roze boju;
5. Pazite da ne prekuvate škampe, zato što će postati bezukusni i žilavi. Dovoljno im je otprilike 5-10 minuta - u zavisnosti od njihove veličine. Nakon što su skuvani, ostavite ih na još 10 minuta u bujon kojeg su sami pustili kako bi bili zaista sočni;
6. Blanširani škampi u praksi su gotovi za konzumaciju, ali zbog rizika od razvoja bakterija dobro bi bilo da ih zalijete vrelom vodom, a najbolje je da ih prokuvate na 2-3 minute;
7. Vreme pripremanja škampa mnogo zavisi od njihove veličine i vrste, tako da pratite uputstva recepata po kojima ćete ih pripremati. Tigrovi škampi na primer iziskuju malo više vremena za obradu;
8. Takođe, škampi mogu da se dinstaju, da se prže i čak da se peku, poređaju na roštilj. Zapamtite samo da oni ne iziskuju dugotrajnu termičku obradu.
Ukoliko i vi volite da jedete ukusne škampe, predlažemo da probate sledeće recepte:
- škampi u tiganju;
- škampi na roštilju;
- pasta sa škampima;
Komentari