Mekike su tradicionalan doručak. Bugari ujutru vole da ih jedu sa šećerom u prahu. To je doručak od testa, pržen u mnogo masnoće. Kako da napravimo mekike da budu zaista mekane, kao kada su in nekada bake pravile?
Postoje razni recepti za mekike, glavne razlike su u sastojcima za nadolaženje i mleku. U nekim krajevima testo za mekike se priprema sa kiselim mlekom i sodom za hleb i ostavlja da odstoji 30 minuta dok ne nadođe.
U drugim krajevima mekike se prave sa kvascem i kiselim mlekom, a negde sa kvascem i svežim mlekom. Kada se prave sa kvascem, prvo on treba da se rastvori da se dobije kaša sa malo vode i brašna i da nadođe na toplom.
Preporučuje se oblikovanje mekika za prženje i mokrim rukama. Ponekad mrvljeni sir može da se sadrži kao nadev u testu.
Evo tajne ukusnih mekika! Ona je u sodi bikarboni. Da bi bile mekane i vazdušaste stavite prstohvat sole. Evo ga i recept sa mekikama sa sodom:
Mekike sa sodom
Potrebni sastojci:
brašno
400 g kiselog mleka
1 kašičica sode
1 supena kašika šećera
1 supena kašika soli
200 ml ulja za prženje
Način pripeme: Prvo prosejte brašno i napravite udubljenje u jednom plehu. Stavite kiselo mleko u brašno. Nemojte zaboraviti da rastvorite sodu u kiselom mleku, da se ne oseća posle konzumiranja. Dodajte šećer i druge sastojke. Promešajte i ostavite da odstoji 20-30 mintua, nakon toga razvucite testo i isecite na pravougaonike. Mekike pržite sa obe strane dok ne budu gotove u ugrejanom ulju.
Klasične mekike sa kvascem
Potrebni sastojci:
1/3 kockcie kvasca (14 g)
nekoliko kašika kiselog mleka
300 ml vode
500 g brašna
1 supena kašika soli
Način pripreme: Kvasac pospite prstohvatom šećera i malo vode i ostavite da nadođe. U posudi pomešajte kiselo mleko, so i vodu i u njih dodajte nadošao kvasaca. Zamesite meko testo. Ostavite da nadođe. Možete ga zamesiti uveče i staviti u frižider (ne treba da mažete uljem) ujutru oržite. Od ovog testa možete praviti picu.
Komentari