Tajna pripreme ukusnih pihtija leži uglavnom u veštini i rutini kuvara. Takođe, postupak po tačnom receptu. Ako nikada niste pripremali pihtije, najbolje je da potražite pomoć nekog iskusnijeg od vas, koji će obratiti pažnju na glavne tačke.
Kako se prave želirane pihtije?
Za pihtije su neophodne svinjske noge i kolenica. Preseku se po dužini i dobro operu. Proizvodi se ostavljaju 2-3 sata u frižideru ili negde na hladnom preko noći.
Ujutru se svinjske noge i kolenica stavljaju u veliki lonac. Prelivaju se vodom da ih prekrije za 5-7 cm preko njih. Stavlja se na šporet da provri. Tokom kuvanja se oslobađa puno pene, koja se mora pratiti i temeljno uklanjati. Posle 10. minuta obrazovanje pene prestaje. Zatim se lonac poklopi poklopcem i vatra se smanji na minimum.
Kuvanje traje 4-5 sati. Povremeno mešajte. Voda se ne dodaje osim ako je veći deo ispario. Dodata voda mora biti vrela.
Posle 4-5 sati kuvanja dodaju se biber u zrnu, lovorov list, 1 kašičica kamene soli, crni luk, šargarepa, koren peršuna i celera. Posuda se poklopi i kuva još 1-1, 5 sati.
Lonac se uklanja sa vatre. Meso se izvadi i ostavi da se ohladi. Mora se očistiti od svih kostiju. Bujon se procedi i posoli po ukusu. Bolje je ako je slanije. Za dekoraciju se koristi šargarepa.
Dodaje se mleveni biber i sitno seckani beli luk. Sve se ostavi poklopljeno 20-30 minuta. Bujon se ponovo filtrira, najbolje kroz gazu. Ostavite na stranu dok se ne ohladi. Posle 10-15 minuta, sloj masti sa površine bujona se uklanja.
Na dno odgovarajuće posude rasporedite seckanu šargarepu, peršunov list i seckana kuvana jaja. Po vrhu poređajte meso i obilno zalijte bujonom. Stavite pihtije u frižider na nekoliko sati dok se ne stegnu.
Kako se pravi pihtija supa?
Neophodni proizvodi: 3 komada svinjskih nogu, 500 g kiselog mleka, 3 komada žumanca, 2 kašike brašna, aleva paprika, mleveni biber, 5-6 čenova belog luka, 1/2 šolje sirćeta.
Način pripreme: Noge prelijte hladnom vodom i stavite na šporet. Kada voda provri, izvadite ih, dobro operite i stavite u novu hladnu vodu da se kuvaju. Kada se skuvaju, vade se i meso se odvaja od kostiju.
Meso se sitno isecka, pa se vrati u bujon. Lonac se ponovo stavlja na šporet dok ponovo ne provri. Kiselo mleko se umuti sa brašnom i žumancima. Dobijena smesa se pažljivo dodaje u već pripremljeni bujon. Začini se biberom i alevom paprikom i servira se sa zgnječenim belim lukom razblaženim sirćetom.
Ako volite pihtije, obavezno probajte naše druge recepte za pihtije, kao što su ove tople pihtije ili pihtije od svinjske glave.
Komentari