Bonapeti.rs»Saveti»Kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe?

Kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe?

Kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe?

Jela sa škampima su ukusna i egzotična. Ovi morski plodovi su odličan gost na trpezi, zbog toga u današnjem savetu ćemo pokušati da objašnjavamo kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe.

Kako se odmrzavaju škampi?

U današnje vreme ima mnogo oprečnih mišljenja po pitanju toga da li škampi treba da se odmrazavaju, a konsenzus još uvek nije postignut. Ali ipak ćemo vam predstaviti nekoliko načina kako da odmrznete škampe:

1. Prvi način je u frižideru. Ovaj način se smatra najefikasnijim. Ako ćete kuvati škampe i oni su zamrznuti, potreban je najmanje 1 dan pre njihovog kuvanja da se izvade iz zamrzivača da se stave u frižideru. Stavite ih u duboku posudu koja može dobro da se zatvori poklopcem i ostavite ih tako u frižideru na 8 sati. Ovo nije najbrža metoda, ali na ovaj način škampi čuvaju svoj ukus i snagu. I izgledaju ipak efikasno, ako odlučite da ukrasite salatu škampima na primer.

2. Drugi način je u kuhinji. Tako se škampi odmrzavaju na sobnoj temperaturi. Tako odmrznuti škampi čuvaju sva svoja korisna svojstva. Jedini nedostatak je što na taj način škampi gube deo svoje arome;

3. Treći način je u mikrotalasnoj rerni. Možete da odmrznete škampe u mikrotalasnoj, ali ovo nije najbolja varijanta, zato što će se kvaliteti ukusa morskih plodova promeniti, postaće suvi i izgubiće svoj ukus;

4. Četvrti metod je u vodi. Ovaj način odmrzavanja škampa se smatra najefikasnijim, zato što daje dobre rezultate. Stavite škampe u najlonsku kesicu sa dobrom gustinom koja treba da se zaveže koncem, da voda ne bi upadala unutra, nakon toga ih stavite u šerpu ili veliku posudu sa hladnom vodom;

Kako se zamrzavaju škampi?

1. Zamrzavanje kuvanih škampa. U ovom slučaju skinite meso sa ljuske. Skuvane škampe izdržavaju duže vreme ako su oguljeni, pre nego što se zamrznu. Skinite ljusku i repove sa ruku i uklonite glave škampa, ukoliko je nista skinuli pre kuvanja. Ne ostavljajte skuvane škampe duže od dva sata bez hlađenja. Ako ne možete da ogulite sve škampe odjednom, ostavite ih u frižideru dok ne dođe vreme da ih ogulite. Nakon što ste kuvali škampe za 10 minuta, napunite tiganj vodom i kuvajte dok ne postane penasto. Nakon toga stavite škampe i kuvajte 10 minuta kako bi se uklonile sve ostale bakterije ili delovi ljuske. Nakon što su škampi skuvani, izvadite ih na papir za pečenje. Stavite ih u zamrzivač dok nbe postanu mnogo tvrdi što će zasmetati da se zalepe jedna za drugu. Dobro bi bilo da zamrznete škampe jedan, dva dana nakon što ste ih skuvali. Nakon toga stavite već zamrznute škampe u kesice koje se hermetički zatvaraju. Kada ih zatvarate treba da izvadite što je biše moguće vazduha, pre nego što ih satvite u zamrzivač. Stavite etiketu sa datumom kada sgte ih zamrzli. Tako škampi mogu da izdrže između 3 i 6 meseci.

2. Zamrzavanje sirovih škampa. Pre nego što zamrznete škampe u zamrzivaču, treba da skinete glave škampa. Možete da je otkinete rukama, tako i nožem. Nemojte skidati ljuske i žile škampa, zato što se za vreme zamrzavanja najbolje čuvaju kada su sa ljuskama. Nemojte ostavljaju sirove škampe na sobnoj temperaturi duže od dva sata, zato što će se inače pokvariti. Možete i da ih ogulite kako biste uštedeli mesto, ali tako će se izgubiti njihov svež ukus. Operu se pod mlazom vode. Kada se zamrzavaju mokri, to stvara sloj leda koji će ih čuivati duže vreme. Nakon toga satvite škampe u tvrde kutije. Između škampa ne sme da bude mnogo prostora da ne bi bilo mnogo vazduha u posudi. Možete da stavite salamuru u posudu, koja se pravi od 2 supene kašike soli za svaku litar vode. Nakon toga ova salamura se stavlja u kutiju tako što se ostavlja nekoliko centimetara odozgo i stavlja se u zamrzivač. Tako zamrznuti škampi mogu da izdrže između 3 i 6 meseci.

A nakon toga da pirpemite sa morskim plodovima pastu sa škampima, škampe u tiganju, paelju sa škampima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni