Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za dimljenje ribe kod kuće

Saveti za dimljenje ribe kod kuće

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Dimljena skuša

Malo je ljudi, ljubitelja ribe koji je ne vole dimljenu. U isto vreme svuda čujemo da je konzumiranje dimljene ribe ili bilo kog mesa štetno za naše zdravlje. To je zaista tako, ali važi samo ukoliko je reč od industrijskom dimljenju ribe. Upravo zbog toga je dobro da naučimo sami da je dimimo koristeči prirodne proizvode. Evo koja je metoda dimljenja ribe u domaćim uslovima.

- Dimljenje ribe treba da se odvija na otvorenom. Ovo može biti u Vašem dvorištu ili čak u prostoru između blokova, sve dok nemate nesuglsica sa komšijama. Ideja je da možete da napravite ognjište, čiju jačinu vatre možete da kontrolišete;

- Da biste dimili ribu, osim same ribe biće Vam potrebnalimena posuda sa poklopcem (naprimer limenka od sira), debela metalna žica za mućenje, mekinje od koštičavog drveta po izboru i kanap kojim ćete zavezati ribu;

- Najpogodnija varijanta za dimljenje ribe je skuša koju možete da nađete u bilo kojoj ribari. Međutim, na isti način možete da dimite svaku ribu koja je sličnih veličina;

- Limena posuda treba da bude izbušena u svom gornjem kraju kako bi riba mogla da se zakači i da visi sa glavom nadole;

- Riba se pažljivo opere, bez skidanja glava i repova;

- Usoli se i repovi riba se zavežu kanapom sa ciljem da budu stavljeni u limenu posudu;

Dimljena riba

- Na dno posude se posipa otprilike 1 prst mekika. Ribe se zakače na gornji kraj posude, pali se vatra i limena posuda se stavlja na vatru;

- Vatra na kojoj ćete dimiti ribu treba da bude slaba, zato što će se u protivnom slučaju mekinje zapaliti;

- Nakon otprilike 10-15 minuta možete da proverite ribu. Gledajte da dobije zlatkastu boju. To je znak po kom ćete videti da je dimljena;

- Kada procenite da je riba gotova, izvadite je iz limene posude i zakačite je da visi kako bi mogle da iscure njene masnoće;

- Tako pripremljena riba može da se konzumira kako topla, tako i hladna. Možete da je pripremite u salati ili kao predjelo ili pak prosto za direktnu konzumaciju;

- Imajte u vodu da limena posuda koju ćete koristiti za dimljenje ribe neće moći da bude korišćena kasnija za dimljenje drugog mesa, zato što će upiti miris ribe.

Predlažemo da pogledate i ove ukusne predloge za:

- mariniranu ribu;

- usoljenu ribu;

- kako se usoljava riba;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest