Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da dimite losos

Kako da dimite losos

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47237
Kako da dimite losos

Domaći dimljeni losos možete napraviti i bez aparata za dimljenje. To jeste najlakši način, ali gotovo niko nema ovaj uređaj kod kuće. U kućnim uslovima ne biste ga često koristili, pa je i to razlog zašto ga mnogi nemaju.

Lekari savetuju da izbegavate čestu konzumaciju dimljenog lososa. Ako riba nije dimljena na vatri, ond aona može sadržati listeriozu. Listerioza je infeknciono oboljenje i veoma je teško za onog ko oboli od njega. Često ga prati pneumonija, hepatitis i druge bolesti.

Prema mnogim istraživanjima, konzumacija dimljene i slane ribe vodi do povećanog rizika od leukemije. Zato je poželjno da konzumirate osoljena mesa i ribu u ograničenim količinama.

Dimljenog lososa možete lako napraviti i kod kuće. Za to vam je potrebna duboka posuda, roštilj i poklopac. Takođe, potrebna vam je piljevina, koju možete kupiti ili uzeti od nekog ko se bavi sečom drva.

Kako da dimite losos

Piljevina treba da bude od čistog drveta, koje ne treba da je obrađivano hemikalijama i ona treba da bude sitna. Biće vam potrebna i šolja sirovog pirinča i začini (mirođija, ruzmarin i estragon).

Pre nego što počnete sa procesom dimljenja, treba losos da posolite i pobiberite. Zatim uzmite duboku posudu i na dno posude stavite foliju. Preko stavite piljevinu, pirinač i začine. Dobro ih pomešajte i stavite rešetku za roštilj u posudu. Preko rešetke stavite ribu i pokrijte je folijom.

Preko stavite poklopac i stavite posudu na jaku vatru. Kada počne da se dimi, smanjite vatru. Vreme za dimljenje lososa je 20 minuta, pa kad prođe 10 minuta, možete je okrenuti, da bi se ravnomerno svuda riba nadimila i da dobije jednaku boju sa svih strana.

Kada riba bude gotova, sklonite poklopac i ostavite je tako.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest