Kada je reč o sangriji, odmah pomislimo na crno vino voće i cimet. Sangrija nas asocira i na leto, kao i na vrele španske večeri.
Sangrija je jedan od simbola Španije i njene kuhinje. Ledeni alkoholni napitak, osim što se može sresti sa crnim vinom, on se može napraviti i sa rozeom, belim vinom, brendijem i rumom. Sangrija je jedno od najprijatnijih pića tokom letnjih meseci. Ime potiče od španske reči sangre, što znači - krv. Bela Sangrija se pravi od belog vina, voća i gazirane vode.
Sangrija je lagan i osvežavajući napitak, a može se napraviti i kod kuće. Evo i kako:
Da biste napravili ovaj osvežavajući koktel kod kuće i da biste se rashladili tokom letnjih vrućina, potrebno je da se snabdete kvalitetnim namirnicama. Ako kupujete jeftine sastojke, efekat neće biti isti.
Jedan od najomiljenijih predloga jeste sangrija od limuna i breskve. Voće ovoj sangriji daje prijatnu aromu, a da pritom ne bude ona ne bude jaka.
Sangrija sa limunom i breskvom
Potrebni sastojci: 700 ml crnog vina, 50 ml konjaka, 3 kašike smeđeg šećera, 1 limun, 1 pomorandža, 1 jabuka, 1 breskva/nektarina, 1 štapić cimeta
Način pripreme: Voće pažljivo operite. Pomorandžu isecite na pola. Iscedite sok iz jedne polovine pomorandže, a drugu polovinu isecite na kockice i nemojte ih ljuštiti. Voće isecite na kockice jednake veličine. U velikom bokalu pomešajte voće - bokal da bude najmanje od 1.5 l.
Voću dodajte isceđeni sok od pomorandže, šećer, konjak, pa na kraju dodajte štapić cimeta. Mešajte, dok se šećer ne otopi.
Zatim stavite napitak u frižider na 2 sata, kako bi se ukusi sjedinili. Zatim sipajte i vino. Dobijenu Sangriju držite u frižideru.
Da napitak zaista bude osvežavajući, on treba da bude hladan. Kada servirate sangriju, u svaku čašu stavite i komadiće voća. Ono poprima ukus vina i onda e ovaj napitak pretvara u pravi delikates.
Komentari