bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osnovna pravila kod zamrzavanja ribe

Osnovna pravila kod zamrzavanja ribe

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
Zamrzavanje ribe

Riba je jedna od najzdravijih namirnica koje bi trebalo da prisustvuju na vašoj trpezi barem 2-3 puta nedeljno. Praktične domaćice mogu da zamrzavaju ribu poštujući sledeća osnovna pravila.

Važno je da se zna da je odgovarajuća za zamrzavanje samo sveže ulovljena riba. Riba kupljena u prodavnici nije dovoljno sveža. Ona mora odmah da se konzumira, ali ne i da se stavlja u zamrzivač ili prostoriju.

Priprema za zamrzavanje uključuje čišćenje ribe kako od krljušti, tako i od unutrašnjosti. gotovo meso se pažljivo opere pod blagim mlazom tekuće vode. Ukoliko ribe koje ćete zamrzavati imaju više od 1 kilogram, onda je potrebno da se one iseku.

Sledeći korak je da stavite gotove riblje filete u tanjir (ili drugu široku, ali plitku posudu i da je stavite u zamrzivač ili prostoriju na 1-2 sata bez pakovanja. Nakon vađenja, meso se odmah pakuje u aluminijumsku ili polieiliensku foliju. Materijal za pakovanje se dobro steže, izbije se vazduh, nakon čega se paketi lepe.

Ni u kakvom slučaju ne smete da premašite maksimalan rok čuvanja. Masnije ribe mogu da se čuvaju kraće vreme, nego krhkije. To je tako, zato što se riblja masnoća generalno lako kvari, čak i u zamrznutom stanju.

Maksimalno vreme čuvanja pastrmke, štuke i šarana je od 2 do 3 meseca. Osobenost kod ovih riba je što nakon pranja i pre zamrzavanja ribe treba da se posuše iznutra i spolja. Krupne ribe se u potpunosti odmrzavaju. Sitnije se kuvaju, peku ili prže na umerenoj temperaturi u poluzamrznutom obliku.

Riblji filet takođe ima maksimalan rok trajanja 2 do 3 meseca. Kod njih prilikom pakovanaj komadi se odvajaju jedan od drugog folijom. Nakon dleimičnog odmrzavanja fileti se peku ili prže ponovo na umerenoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest