Danas u sastavu mnogih prehrambenih proizvoda (i ne samo njih) možete videti aditiv za hranu, nazvan maltodekstrin. Za mnoge ovo ime izaziva negativne emocije, jer je ova supstanca praktično nepoznata korisnicima i čini im se da je štetan aditiv. Ali šta je istina i da li je ovaj dodatak štetan za naše zdravlje?
Maltodekstrin – otrov ili ne?
To je biološki aktivan dodatak ishrani, koji je beli ili kremasto beli prah srednje slatkog ukusa. U svakodnevnom životu maltodekstrin je poznat i kao melasa. Proizvod se dobija fermentacijom kukuruza ili krompirovog skroba, ređe pšenice ili pirinča.
Koristi se u obliku praha, odnosno kao prirodni zaslađivač umesto šećera u pecivu, hrani za bebe, dijetalnoj hrani i konditorskim proizvodima. Takođe, supstanca ima sledeća svojstva:
- pomaže u zgušnjavanju i emulgovanju hrane;
- poboljšava rastvorljivost rastvorljivih namirnica;
- usporava proces oksidacije.
U industriji je maltodekstrin veoma koristan, odnosno koristi se u proizvodnji pekarskih proizvoda, sladoleda, kobasica i mesnih prerađevina, začina, soseva i nekih pića.
Pored toga, voće se ponekad prska rastvorom maltodekstrina, jer štiti od oštećenja insekata i pomaže da ostane sveže tokom transporta. Prema istraživanjima, supstanca je korisna i za organizam.
- poboljšava apsorpciju mnogih namirnica;
- pomaže boljem varenju;
- pozitivno utiče na rad creva;
- sprečava zatvor;
- smanjuje nivo holesterola u krvi;
- obezbeđuje telo energijom, pošto ova supstanca spada u brze ugljene hidrate, odnosno nakon konzumiranja brzo se apsorbuje u krvotok i snabdeva telo potrebnom energijom;
- pomaže u uklanjanju toksina, soli teških metala i radionuklida iz tela. Vlakna supstance "hvataju" štetne materije i uklanjaju ih iz tela kroz creva. Dodatni efekat čišćenja postiže se poboljšanjem rada creva;
- prisiljava jednu vrstu organizma da proizvodi sopstveni insulin.
Nedostatak insulina dovodi do razvoja dijabetes melitusa, a ugljeni hidrati kao što je maltodekstrin u prahu, ulazeći u krv, izazivaju proizvodnju sopstvenog insulina, što pomaže u sprečavanju dijabetes melitusa.
Sportisti i bodibilderi koriste ovaj dodatak ishrani kao dodatni izvor energije koji pomaže brzom oporavku nakon treninga. U prodavnicama sportske ishrane možete kupiti čisti maltodekstrin u prahu za pravljenje koktela. Dobro se rastvara u vodi i voćnim sokovima, a najbolje je sve izmešati u posebnom šejkeru.
Dobijeni šejk se može popiti pre treninga kako bi telo obezbedilo energiju ili posle, kako bi mišići dobili potrošene ugljene hidrate i glikogen.
Maltodekstrin nije doping lek, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Međutim, kokteli sa njim se ne preporučuju sportistima, koji žele da postignu povećanje mišićne mase.
Štetnost za organizam
- proizvod može izazvati alergijsku reakciju. Prema studiji iz 2013. godine, supstanca izaziva gastrointestinalne smetnje kao što su nadimanje, gasovi i dijareja. Neki učesnici studije su iskusili osip na koži, koprivnjaču i iritacije kože;
- potiskuje rast probiotika, koji su posebne korisne bakterije neophodne za zdravo varenje. Maltodekstrin inhibira delovanje ovih bakterija, što dovodi do poremećaja normalnog varenja hrane;
- podiže šećer u krvi jer je uglavnom ugljeni hidrat i ima visok glikemijski indeks. Posebno je opasan za dijabetičare i gojazne osobe. Visok GI (glikemijski indeks) ovih ugljenih hidrata izaziva oštar skok šećera u krvi;
- ako je maltodekstrin u prahu dobijen iz pšeničnog skroba, onda može biti opasan za osobe sa netolerancijom na pšenični gluten. Mogu imati poremećaje varenja, kožne reakcije i druge simptome netolerancije.
Maltodekstrin je zdravija zamena za šećer. Idealan je za sportiste jer obezbeđuje ćelijama tela neophodnu energiju i ugljene hidrate.
Međutim, treba biti oprezan sa njegovom upotrebom - na kraju krajeva, supstanca može uticati na povećanje telesne težine i izazvati nakupljanje telesne masti.
Pogledajte takođe u kojim namirnicama ima maltodekstrina.
Komentari