Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sok od celera - sve koristi

Sok od celera - sve koristi

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2009
Сок от целина - всички ползи

Sa izuzetkom ljubitelja zimskih sportova, većina nas se nostalgično oprašta od leta, sunca i mora. Kao i od našeg omiljenog letnjeg voća i povrća, za koje u jesen i zimu znamo da nam, iako ga ima u prodavnicama, ne može biti tako ukusno.

U stvari, tokom jeseni i zime težimo da se fokusiramo na uzimanje vitamina iz agruma ili našeg omiljenog jesenjeg voća, kojeg u ovoj sezoni ima u izobilju, a potpuno zaboravljamo da je to i sezona kada se pojavljuje korenasto povrće za čije koristi verovatno i ne sumnjamo u vezi sa našim zdravljem. I to baš u vreme kada nam imunitet slabi i epidemije gripa su u punom jeku.

Jedno takvo korenasto povrće je celer, koji se sve do kasnog srednjeg veka koristio isključivo u medicinske svrhe. Jedinstvena stvar u vezi sa ovim povrćem, koje neki doživljavaju kao biljku, jeste to što se svi njegovi delovi mogu koristiti - koren, stabljike i listovi. Svi su veoma bogati vitaminima iz grupe A, B, C i E, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem itd. Visok sadržaj beta-karotena je posebno vredan.

Što se tiče koristi od konzumiranja celera, stručnjaci su jednog mišljenja – ako ga uključite u svoj dnevni meni, održaće vas zdravim.

Сок от целина

Znamo da ne možete da kuvate sva jela sa celerom, ali možete konzumirati sok od celera svakodnevno. Priprema se od stabljika korenastog povrća koje se iseče i ostavi da se iscedi. Po mišljenju nekih stručnjaka, dobro ih je prethodno potopiti u vodu nekoliko minuta, ali bez obzira na to kako se odlučite, sok od celera ima brojne koristi za zdravlje ljudi. Evo koje su to koristi.

Svež sok od celera promoviše uklanjanje teških metala i toksina iz jetre. Dobro ga je piti ujutru na prazan stomak, a ako to ne volite, možete mu dodati sok od jabuke, šargarepe i drugog voća ili povrća.

Sok od celera je veoma koristan za ljude koji imaju problema sa bubrezima jer olakšava funkcionisanje nadbubrežnih žlezda. Takođe doprinosi normalnom funkcionisanju creva i pankreasa.

Svakodnevna konzumacija soka od celera se posebno preporučuje osobama koje se bave mentalnom aktivnošću kao i starijim osobama jer poboljšava pamćenje.

Pijte sok od celera za zdrave nokte. Dodajmo i činjenicu da celer ubija rast gljivica i ima antimikrobno dejstvo.

Sok od celera alkalizira organizam, jača naš imuni sistem i čini našu kožu blistavom.

Сок от целина ползи

Ako redovno patite od glavobolje ili migrene, pre nego što posegnete za sintetičkim lekovima protiv bolova, pokušajte da ih zamenite sokom od celera. I u ovom pravcu čini čuda.

Celer pomaže u regulisanju šećera u krvi. Nemojte se iznenaditi kada vidite sve više filmova koji prikazuju ljude kako piju sok od celera ili direktno jedu stabljike celera.

Sok od celera ubrzava metabolizam, što ga čini posebno pogodnim za osobe sa viškom kilograma ili one koji jednostavno ne vole svoju figuru. Ili drugačije rečeno - sok od celera je pravi eliksir i za vaše zdravlje i za vaš izgled! Uparite ga sa zdravim salatama od celera ili smutijem sa celerom i uživajte u zdravlju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest