U svakom uzrastu dete treba da bude pravilno hranjeno. Od toga zavisi kako će se u budućnosti razviti njegov organizam koji raste.
Deci je potrebna hrana za rast i razvoj. Pravilna ishrana je dijeta koja obezbeđuje energiju i hranljive materije, rast, održavanje i jačanje telesnih vlakana. Povećava i otpornost tela na oboljenja i infekcije.
Ako je meni deteta raznovrstan, sprečava se nutritivni nedostatak koji može da dovede do niza oboljenja (poput anemiji zbog deficita gvožđa).
Deca koja nisu dobila raznovrsnu i balansiranu dijetu tokom detinjstva, mogu da ne razviju svoj potencijal za rast.
Zdrava ishrana kod dece uzrasta 7-12 godina.
Ne sme da uključuje majonez, kolače, beli hleb, čips, orašaste plodove i različite slatkiše. Takođe, treba da ograničite konzumaciju šećera i soli.
Jelovnik deteta između 7-12 godina treba da uključi izvore energije i osnovne hranljive materije do stepena neophodnog za sprečavanje situacija nedostatka ili viška. PRavilan balans između ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i vode - sve hranljive amterije neophodne za rast, razvij i zdravlje.
Kod ishrane dece školskog uzrasta količina proteina i masti, neophodnih za organiza je gotovo ista (otprilike 68 g na dan), a za ugljene hidrate se traži 4 puta više. Potrebno je da se istakne nutritivna raznovrsnost žitarica povrća i voća.
Primer varijanti za doručak, ručak i večeru koje mogu da se kombinuju
1. Ovsena kaša sa maslacem - 200 g;
2. Kriškice integralnog hleba sa džemom - 2 komada;
3. Ukusno mlečno zapečeno jelo (sitan sir, jaje, brašno, mleko, šećer) - 70 g;
4. Čaj sa mlekom (čaj, mleko, šećer) - 180 ml;
5. Žitarice za doručak sa niskomasnim mlekom - 200 g;
6. Sveže voće - 100 g;
7. Kuvano jaje.
Varijante za kombinovanje jelovnika za ručak
1. Supa od povrća sa kiselom pavlakom (krompiri, šargarepe, luk, kupus, tikvice, boranija, biljno ulje, kisela pavlaka) 250 ml;
2. Posna govedina, ptičije meso, ćuretina, riba na pari - 90 g + kuvani krompiri;
3. Pire od krompira;
4. Zapeče ćufte od mesa - 90-100 g + špagete ili kuvane makarone - 100 g;
5. Salata od povrća;
6. Kriškice tipskog ili integralnog hleba - 1-2 komada;
7. Kompot ili sveže voće.
Poslepodnevna užina:
1. Mleko sa grizom - 200 g
2. Slatka pogača sa sitnim sirom ili drugim nadevom + parče niskomasnog kačkavalja ili sira rikota;
3. Sveže ili kiselo mleko - 150 g;
4. Domaći kolač - 1-2 komada;
5. Voće;
6. Domaća pita sa sirom - 70-80 g;
7. Integralni keksići i sir.
Večernji jelovnik:
1. Riba ispečena sa povrćem, čaša soka od paradajza;
2. Makarone i salata od povrća, začinjena maslinovim uljem;
3. Omlet pripremljen na pari ili u rerni;
4. Zapečeno jelo od krompira sa mesom;
5. Salata od šargarepa i kupusa;
6. Pečeni zec, kompot od sušenog voća, hleb.
Komentari