Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdrava ishrana dece od 7 do 12 godina

Zdrava ishrana dece od 7 do 12 godina

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224046

U svakom uzrastu dete treba da bude pravilno hranjeno. Od toga zavisi kako će se u budućnosti razviti njegov organizam koji raste.

Deci je potrebna hrana za rast i razvoj. Pravilna ishrana je dijeta koja obezbeđuje energiju i hranljive materije, rast, održavanje i jačanje telesnih vlakana. Povećava i otpornost tela na oboljenja i infekcije.

Ako je meni deteta raznovrstan, sprečava se nutritivni nedostatak koji može da dovede do niza oboljenja (poput anemiji zbog deficita gvožđa).

Deca koja nisu dobila raznovrsnu i balansiranu dijetu tokom detinjstva, mogu da ne razviju svoj potencijal za rast.

Zdrava ishrana kod dece uzrasta 7-12 godina.

Ne sme da uključuje majonez, kolače, beli hleb, čips, orašaste plodove i različite slatkiše. Takođe, treba da ograničite konzumaciju šećera i soli.

Jelovnik deteta između 7-12 godina treba da uključi izvore energije i osnovne hranljive materije do stepena neophodnog za sprečavanje situacija nedostatka ili viška. PRavilan balans između ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i vode - sve hranljive amterije neophodne za rast, razvij i zdravlje.

Kod ishrane dece školskog uzrasta količina proteina i masti, neophodnih za organiza je gotovo ista (otprilike 68 g na dan), a za ugljene hidrate se traži 4 puta više. Potrebno je da se istakne nutritivna raznovrsnost žitarica povrća i voća.

Primer varijanti za doručak, ručak i večeru koje mogu da se kombinuju

1. Ovsena kaša sa maslacem - 200 g;

2. Kriškice integralnog hleba sa džemom - 2 komada;

3. Ukusno mlečno zapečeno jelo (sitan sir, jaje, brašno, mleko, šećer) - 70 g;

4. Čaj sa mlekom (čaj, mleko, šećer) - 180 ml;

5. Žitarice za doručak sa niskomasnim mlekom - 200 g;

6. Sveže voće - 100 g;

7. Kuvano jaje.

Varijante za kombinovanje jelovnika za ručak

1. Supa od povrća sa kiselom pavlakom (krompiri, šargarepe, luk, kupus, tikvice, boranija, biljno ulje, kisela pavlaka) 250 ml;

2. Posna govedina, ptičije meso, ćuretina, riba na pari - 90 g + kuvani krompiri;

3. Pire od krompira;

4. Zapeče ćufte od mesa - 90-100 g + špagete ili kuvane makarone - 100 g;

5. Salata od povrća;

6. Kriškice tipskog ili integralnog hleba - 1-2 komada;

7. Kompot ili sveže voće.

Poslepodnevna užina:

1. Mleko sa grizom - 200 g

2. Slatka pogača sa sitnim sirom ili drugim nadevom + parče niskomasnog kačkavalja ili sira rikota;

3. Sveže ili kiselo mleko - 150 g;

4. Domaći kolač - 1-2 komada;

5. Voće;

6. Domaća pita sa sirom - 70-80 g;

7. Integralni keksići i sir.

Večernji jelovnik:

1. Riba ispečena sa povrćem, čaša soka od paradajza;

2. Makarone i salata od povrća, začinjena maslinovim uljem;

3. Omlet pripremljen na pari ili u rerni;

4. Zapečeno jelo od krompira sa mesom;

5. Salata od šargarepa i kupusa;

6. Pečeni zec, kompot od sušenog voća, hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji