Korijander je malo poznata biljka u na Balkanu. On je biljka koja se koristi pre svega u indijskoj, mediteranskoj i kuhinji Bliskog i Dalekog Istoka. Svi delovi korijandera su jestivi, a sveži listovi u sušene semenke se koriste u kulinarstvu.
Po ukusu listovi korijandera se veoma razliku od semenki. Sveži listovi se mnogo
koriste kao sastojak u azijskim i meksičkim sosevima i pireima od povrća. U meksičkoj i latinoameričkoj kuhinji korijander se koristi najčešće kod spremanja gvakamolea. Sveži listovi se takođe koriste i kao dekoracija različitih jela, ali oni ne bi trebalo da se podvrgavaju termičkoj obradi, zato što će izgubiti snažno izraženu svoju aromu.
Domovina ove biljke je Mediteran i Jugozapadna Evropa. Smatra se da je korijander bio korišćen jop oko 5000 godina pre nove ere i dokazano je da su ga koristili ljudi iz Drevnog Egipta. Čak se spominje i u Bibliji.
Međutim, mnogi ljudi ne znaju da korijander ima izuzetne koristi za naše zdravlje. U njemu je sadržano jedanaest eteričnih ulja, šest vrsta kiselina, vitamini i minerali. Korijander pomaže u umiravanju kože kod upale. Eterična ulja i linolna kiselina koja se nalazi u njemu imaju antireumatična i antiartritična svojstva. Eterična ulje pomažu da se redukuje naduvenost kod artiritisa i reumatizma.
Korijander pomaže u lečenju kožnih oboljenja. On ima dezificijentna, detoksikirajuća, antiseptička, protivgljivična i antioksidansna svojstva. Ovo pomaže boljem spoljašnjem izgledu kože. Takođe pomaže u borbi sa ekcemima, suvoćoj i infekcijama uzrokovanim gljivicama.
U korijanderu su sadržane kiseline koje pomažu u smanjivanju nivoa holesterola. Kiseline koje su sadržane u biljci pomažu u povećavanju nivoa dobrog holeserola.
Korijander može da leči dijareju. Eterična ulja poput borneola i linalola pomažu u boljem varenju, normalnom i prvilnom funkcionisanju jetre i s time pomažu u smanjivanju dijareje.
Korijander takođe stiče popularnost i zbog sprečavanje mučnine, povraćanja i uznemirenog želuca. Kada imate visok krvni pritisak preporučuje se da uzimate korijander, zato što ga on smanjuje.
Korijander pomaže kod čireva i rana u usnoj duplji. Takođe, korijander j ekoristan za ljude koji imaju anemiju, zato što je u njemu sadržana velika količina gvožđa. Proučavanja pokazuju da korijander pomaže i kod alergija, zato što ima antihistanička svojstva što značajno smanjuje efekte sezonskih alergija i polenske kijavice.
Kao što znamo, salmonela je jedan od najopasnijih uzročnika bolesti. Ali u pomoć ponovo dolazi korijander. On ima veoma visoke nivoe dodecana, što je prirodno jedinjenje koje je mnogo jače od antibiotika i jedno je od najmoćnijih sredstava u borbi sa salmonelom.
Korijander je bogat izvor kalcijuma i zbog toga veoma pomaže kostima da budu zdravije.
I među svim koristima koje smo nabrojali, a one su samo mali deo svih blagotvornih efekata biljke na ljudsko zdravlje, hajde da porazgovaramo o tome kako da napravimo čaj od korijandera i za šta je on koristan.
Veoma često ljudi mešaju korijander sa peršunom, zato što su njegovi listovi pljosnati. Čaj od korijandera pomaže u boljem varenju i izbacuje toksine iz tela. U većini slučajeva korijander ima svež, češće ukus citrusa što znači da je idealan za pravljenje čaja.
Za taj cilj trebaće vam krupnije seckan mladi ili sušeni korijander, infuzer za čaj, čajnik, ključala voda, šolja za čaj i šećer ili med. Stavite korijander u čajnik ili šolju, zavisi koju količinu čaja želite. Prelijte ga ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Na taj način se oslobađaju hranljivi i kvaliteti ukusa u vodi.
Ukoliko vam korisni čaj od korijandera nije dovoljno sladak, možete dodati med ili šećer po izboru. Sve koristi i korisna svojstva korijandera možete da nabavite tako što pijete po jedn šolju čaja biljke svaki dan.
Pogledajte i ove zdrave recepte sa korijanderom. Dozvolite nam da vam budemo od koristi do kraja objašnajvajući kako ulje korijandera pomaže u varenju.
Komentari