Svima poznata i omiljena hrana tokom jeseni i zime je bundeva, a većina ljudi je svesna njenih brojnih koristi za zdravlje. Izuzetno je bogata korisnim materijama, ali se veliki deo njih gubi tokom termičke obrade i malo ko može da jede sirovu bundevu.
Ali postoji izlaz - lako možete napraviti sok od sirove bundeve kod kuće: u čistom obliku ili sa drugim voćem i povrćem. Tako će svi vredni vitamini i minerali biti u potpunosti sačuvani i konzumacija neće biti tako neprijatna.
Koje korisne sastojke sadrži sok od sirove bundeve
Sok od bundeve je bogat kalcijumom, fosforom, hlorom, magnezijumom, natrijumom, sumporom, gvožđem, cinkom, jodom, bakrom, manganom, fluorom, kobaltom. Ali najjedinstvenija komponenta je kalijum, jer je izuzetno retka za povrće i voće.
Bundeva sadrži prilično širok spektar vitamina: A, PP, C, E, grupa B, beta-karoten.
Sok ovog povrća sadrži gliceride stearinske, palmitinske, linolne, oleinske kiseline.
Takođe se primećuje određena količina dijetetskih vlakana. U soku od bundeve ima dosta pektina, koji takođe spada u dijetetska vlakna, samo je rastvorljiv.
Sok od bundeve nije samo zdrav prehrambeni proizvod, već i odlično terapeutsko i preventivno sredstvo. I zvanična i narodna medicina prepoznaju njegovu upotrebu.
Sve koristi soka od bundeve
Sok od bundeve ima antipiretička svojstva, za zarastanje rana, antitoksična, antimikrobna, antiinflamatorna i antisklerotična svojstva. Odličan je imunostimulirajući tonik za opšte jačanje. Sok od bundeve ima blago laksativno, diuretičko i holeretičko svojstvo. Smiruje nervni sistem, ublažava nesanicu. Takođe se smatra anthelmintikom.
Konzumacija soka od bundeve se preporučuje kod prehlade, anemije, kardiovaskularnih bolesti, bolesti želuca, jetre i bubrega, bolesti prostate, glista i parazita, kožnih oboljenja, depresivnih stanja i nesanice, dijabetes melitusa i prekomerne težine jer:
- Smanjuje lučenje želudačnog soka;
- Ublažava kiseline;
- Leči oštećenja sluzokože;
- Poboljšava pokretljivost creva;
- Uklanja višak vode, ublažava natečenost;
- Nadoknađuje nedostajuće minerale i vitamine;
- Poboljšava metaboličke procese;
- Poboljšava opšte stanje kod hroničnog pijelonefritisa;
- Rastvara kamenje u bubregu i bešici, nežno uklanja štetne soli;
- Jača mišićno tkivo srca;
- Poboljšava sastav krvi, povećava hemoglobin u slučaju anemije;
- Uklanja višak holesterola;
- Eliminiše stres;
- Otklanja nesanicu, poboljšava san.
Pektin koji sadrži sok od sirove bundeve veoma je koristan za ljude: poboljšava cirkulaciju krvi, pokretljivost creva, normalizuje metaboličke procese, smanjuje holesterol u krvi, uklanja teške metale, pesticide, pa čak i radionuklide. Pektin nežno i efikasno čisti krv, tkiva i unutrašnje organe, ostavljajući sve korisne mikroorganizme u životu.
Posebne prednosti soka od bundeve za muškarce
- poboljšava potenciju;
- ublažava upalu prostate;
- poboljšava funkciju prostate;
- jača opšte zdravlje muškaraca.
Posebne koristi soka od bundeve za žene
- bori se protiv ranih bora;
- poboljšava stanje problematičnih područja na koži;
- podmlađuje telo;
- povećava turgor kože;
- poboljšava boju epidermisa na licu;
- poboljšava stanje noktiju i kose.
Sok od bundeve je koristan za žene tokom trudnoće: ublažava opšti umor, ublažava mučninu, ublažava toksikozu u ranim fazama. Što se tiče upotrebe od strane dojilja, preporučuje se izbegavanje ili upotreba veoma pažljivo.
Koristi soka od bundeve za decu
Iako su bundeva i sok od bundeve jarke boje, ne izazivaju nikakve alergijske reakcije. Zato se deci od 5-6 meseci kao dopuna može davati pire i sok od bundeve pomešan sa sokom od šargarepe ili jabuke.
Korisna svojstva soka od bundeve omogućavaju deci da se brzo oporave od prehlade, ojačava imunitet deteta. Veruje se da sok od bundeve pomaže u sprečavanju rahitisa.
Sok od bundeve se uvodi u hranu za bebe posle 4. meseca, sa nekoliko kapi, uz obavezno pažljivo praćenje stanja deteta. Bebama se daje sok sa vodom u odnosu 1:1. Ako nema znakova alergije, stomačne tegobe, onda je sok koristan za ovu bebu i njegova dnevna doza se postepeno povećava na 60 ml, nastavljajući da razblažuje sok vodom. Neke majke preporučuju da se sok kuva 1-2 minuta radi lakšeg varenja.
Za decu uzrasta 3-7 godina priprema se sveže ceđeni sok, bez kuvanja, 100 ml dnevno. Do 14 godina, porcija se povećava na 200 ml. Za decu stariju od 14 godina dnevna količina svežeg soka od bundeve je prilagođena na 300 ml.
Odrasli mogu da konzumiraju 2-3 šolje soka od sirove bundeve dnevno čistog ili pomešanog sa drugim voćem ili sokovima od povrća i sa dodatkom meda.
Kada se ne preporučuje piti sok od sirove bundeve
Bolje je ne piti sok od bundeve kod akutnih gastrointestinalnih poremećaja, sa niskom kiselošću želuca, sa sklonošću ka dijareji. To je zbog činjenice da bundeva ima veoma snažan efekat čišćenja i može izazvati iritaciju gastrointestinalnog trakta i pogoršanje gore navedenih bolesti.
Sok od bundeve treba da piju veoma pažljivo osobe sa teškim dijabetes melitusom i čirevima na crevima i želucu. Isto važi i za one koji boluju od holecistitisa i hepatitisa.
Prilikom konzumiranja sirovog soka može doći do reakcije individualne netolerancije.
Takođe naučite kako da zamrznete bundevu, za šta je bundeva dobra ili isprobajte neki od naših recepata za:
- ili ukusni čizkejk od bundeve.
Komentari