Guar Guma

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Guma Guar

Kada kupujemo sladoled da bismo se osećali rashlađeno tokom vrelih letnjih dana, retko gledamo njegovu etiketu. Međutim, ko god da je to uradio video je na njoj ispisano E412. Ovaj aditiv se takođe može nazvati Guar guma (Guar gum). Usporava kristalizaciju leda i stoga se koristi u pravljenju sladoleda kao i u kremovima za deserte.

Oni koji vole da čitaju etikete robe videli su to na natpisima na mesu, mlečnim proizvodima, sirevima, želeima, džemovima i prelivima. Koristi se kao stabilizator u ovoj hrani. Prisutan je i u pekarskim proizvodima. U njima je poboljšivač brašna. U sosevima, kečapu i začinima se dodaje da bi oni dobili čvrstu konzistenciju.

Aditiv E412 se takođe dodaje nekim salatama, sokovima, suvim supama i ribljim konzervama, i obično se kombinuje sa drugim sastojcima koji čine strukturu proizvoda pogodnom za komercijalnu mrežu. Obično različiti sastojci reaguju jedan sa drugim, svaki pojačavajući dejstvo drugog. Šta je guar guma u praksi i kako se dobija? Da li je štetna za organizam?

Od koje se sirovine proizvodi guar guma?

Dodatak E412 se dobija nakon ekstrakcije semena mahunarki. Sirovina za proizvodnju guar gume je biljka skrivenosemenica sa latinskim nazivom Ciamopsis tetragonobola iz roda Ciamopsis porodice Fabaceae. Njeno popularno ime je guar ili pasulj guar. Ovo je izdržljiva mahunarka otporna na sušu.

Biljka raste uspravno, dostiže maksimalnu visinu od 2-3 metra. Postoji jedno glavno stablo sa fino razgranatim granama na njemu. Koreni guara mogu imati pristup vlazi u zemljištu na malim dubinama, a njegov korenov sistem raste blizu bakterija povezanih sa azotom u zemljištu.

Pasulj guar
Fotografija: RikkyLohia / pixabay.com

Stabljika i listovi su mu dlakavi, u zavisnosti od sorte. Listovi su fini i izduženog ovalnog oblika, dužine od 5 do 10 centimetara. Biljka cveta belim do plavkastim cvetovima. Mahune su mu ravne i tanke i sadrže od 5 do 12 malih ovalnih semenki dužine do 5 milimetara. Zrelo seme je bele ili sive boje, ali ako ima viška vlage može da pocrni i više ne klija.

Najvrednije u biljci je seme. Ima izuzetnu osobinu. Njegovo jezgro se sastoji od klice bogate proteinima. Takođe sadrži veliku količinu galaktomanana. To je polisaharid koji sadrži polimere manoze i galaktoze u odnosu 2:1. To mu daje visoku vezujuću aktivnost, što pravi viskozni efekat u tečnostima.

Guar je otporan na sušu i voli sunce, a osetljiv je na mraz. Može da preživi malo padavina, ali zahteva vlagu u zemljištu pre sadnje i tokom sazrevanja semena. Česti periodi suše mogu dovesti do odloženog sazrevanja. Prekomerna vlaga u ranoj fazi cvetanja i posle zrenja dovodi do slabijeg kvaliteta semena. Guar najbolje uspeva na umereno alkalnim zemljištima, plodnim i peskovitim, dobro dreniranim.

Rasprostranjenost Guara

Guar se uglavnom uzgaja u severozapadnoj Indiji i Pakistanu. Delimično u delovima Teksasa u Sjedinjenim Državama, Australiji i Africi. Najvažnije područje za guar je u Radžastanu, Indija. Ova zemlja je i glavni proizvođač žitarica, koja obezbeđuje 80 odsto svetske proizvodnje. Indonezija, Malezija i Filipini takođe uzgajaju guar u sušnijim tropima i suptropima. U Sjedinjenim Državama je razvijena kao industrijska kultura za proizvodnu žvakaćih guma tokom Drugog svetskog rata.

Upotreba guar gume

Tradicionalno, glavna upotreba guara je kao pokrovni usev i kao biljka koja obezbeđuje senku za đumbir i kurkumu. Njegove slatke i nežne mahune se konzumiraju kao povrće u severozapadnoj i južnoj Indiji. Jede se za doručak nakon sušenja i prženja. Zrelo seme je dobra opcija za nedostatak hrane. Guar se takođe uzgaja kao suv i svež krmni usev.

U ostatku sveta, van tradicionalnih mesta gde raste guar, najviše se ceni seme. Ono je važan izvor industrijske biljne smole galaktomanana, koja ima sposobnost zgušnjavanja 5 do 8 puta jače od skroba. Zbog toga se koristi kao zgušnjivač i stabilizator u salatama, sladoledu, jogurtu, konzerviranom povrću i pekarskim proizvodima i pravljenju sira, kao i u duvanskim proizvodima.

Guar Guma

Guar guma se koristi za jačanje strukture hrane.

Takođe je sredstvo za filtriranje u rudarskoj industriji. Stavljaju ga kao aditiv u tečnosti za bušenje i u sondažnim radovima.

Nusproizvod ekstrakcije guar gume je važan izvor stočne hrane, sa sadržajem proteina od oko 40 procenata.

Ekstrakti semena guara se testiraju kao lek za insulin-zavisni dijabetes i protiv hiperholesterolemije. Listovi biljke se jedu kao lek za noćno slepilo, dok su mahune laksativ.

Sadržaj hranljivih materija u guaru

100 grama zelenih mahuna guara sadrži 82 grama vode, 4 grama proteina, 0, 2 grama masti, 10 grama ugljenih hidrata, 2, 5 grama vlakana, 1, 5 grama pepela, 0, 1 grama kalcijuma, 6 miligrama gvožđa, vitamini A, C, cijanovodonična kiselina.

Galaktomananska smola u hladnoj vodi formira gel izuzetno visokog viskoziteta u niskim koncentracijama. Viskoznost uglavnom zavisi od temperature i koncentracije. Maksimalni viskozitet se postiže na 25-40 stepeni.

Komercijalna guar guma je 78-82 posto galaktomanana sa nekim proteinima i drugim nečistoćama endosperma. Guar guma ima bezopasni status, usvojen od strane Agencije za hranu širom sveta 1974. godine.

Dobijanje guar gume

Guar guma se dobija iz semena biljke guar suvim mlevenjem. Nakon toga sledi višestepeni proces mlevenja, prosejavanja, pri čemu se kotiledoni uklanjaju i dolazi do cepanja. Guar prehrambena guma se proizvodi mlevenjem do fine veličine čestica u semenu. Većina semena se melje za proizvodnju guar gume u zemlji proizvodnje.

Guar guma je prečišćena autoklaviranjem smeše smole u ​​vodi da bi se dobila disperzija od 0, 8 procenata, nakon čega sledi postepeno dodavanje etanola do koncentracije od 40 procenata i centrifugiranje nekoliko puta da bi se istaložio čisti galaktomanan.

Prečišćena guma se može hemijski modifikovati kako bi se prilagodile karakteristike gela i karakteristike koje upijaju vodu različitim primenama aditiva.

Uticaj guar gume na ljudsko telo

Guar Guma

Guar guma ima odličnu biološku aktivnost i deluje kao antikoagulans. Dodatak ima antitumorsku i antivirusnu aktivnost i pomaže u uklanjanju teških metala iz tela. Zahvaljujući svojim odličnim svojstvima, E412 se dodaje ne samo osnovnim prehrambenim proizvodima, već i u specifičnijim zahtevima kao što su dijetetska i hrana za bebe. Prisustvo guara čini svaku hranu korisnom.

Ne postoji određena preporučena doza ove supstance kada se dodaje hrani. E412 ne spada u alergene i ne iritira želudac i druge sluzokože u telu. Preporučuje se kao dodatak i stabilizator u prehrambenoj industriji.

Veruje se da redovna upotreba guar gume u hrani smanjuje apetit, snižava holesterol i poboljšava apsorpciju kalcijuma, pomažući u izlučivanju toksina iz creva. Takođe može imati laksativan efekat. Pogodan je za dijetalne jelovnike jer stvara osećaj sitosti.

Pogledajte takođe tekstove o ksantan gumi i o tome koja su najštetnije E supstance.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas