Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne ukusne pačje džigerice

Tajne ukusne pačje džigerice

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Tajne ukusne pačje džigerice
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Pačja džigerica ima počastvovano mesto na našoj trpezi već dugi niz godina. Veoma je cenjena zbog svog jedinstvenog ukusa i arome.

Pačja džigerica je bogata gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, bakrom, natrijumom, selenom, fosforom i cinkom. U nešto manjim količinama se mogu naći jod, kobalt, molibden, nikal, kalaj, sumpor, fluor, hrom. Hranljiva vrednost pačj džigerice je veoma visoka - 100 g sirove pačje džigerice ima 405 kalorija.

Pačja džigerica se najviše koristi u kulinarstvu, a sa njom se spremaju razna ukusna jela. Ova namirnica se ne može uvrstiti u dijetalne namirnice. Trebalo bi da je konzumiraju osobe koje se ne pridržavaju neke posebne dijete, a i trebalo bi da se ređe konzumira.

Tajne ukusne pačje džigerice

Može se uključiti u čorbe, jela, kao i u užine i salate. Iskusni kulinari savetuju da se pačja džigerica prži manje od 10 minuta, a dinstajte je 7 minuta.

Kada je kuvanje u pitanju, potrebno je 5 minuta, ali je važno da zapamtite da pačju džigericu treba da stavite u kipuću posoljenu vodu. U suprotnom će džigerica izgubiti svoj oblik. Važno je da zapamtite da kada je stavite u hladnu tečnost, tokom termičke obrade sva mast će se otpustiti u vodi, pa će džigerica biti kao guma.

Ova namirnica se koristi za spremanje najrazličitijih đakonija, a najpopularnija je pašteta. Odlična kombinacija je pačja džigerica sa lukom i mladim lukom, šargarepom, graškom, paradajzom i sosom od paradajza, maslinama, kuvanim pirinčem, kaprom, pečurkama, kuvanim krompirom, dunjama, kruškama, pečenim jabukama i sosevima sa njima, sosevima od brusnice, krastavcima i kiselim krastavčićima.

Tajne ukusne pačje džigerice

Kao sos za pačju džigericu se može koristiti maslac, pavlaka za kuvanje, kisela pavlaka, belo vino, rakija ili konjak, sok od brusnice, sveže ceđeni sok od pomorandže i balzamiko sirće. U nekim receptima se preporučuje da se doda i malo brašna. Uz pomoć njega će jelo biti aromatičnije i sos će biti gušći, pa će sve celokupno imati nezaboravan ukus i laganu konzistenciju.

Najbolji začini, koji će najbolje istaći elegantan ukus pačje džigerice, jesu bosiljak, beli biber, kumin, korijander, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, celer, biber, beli luk (svež i u prahu).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni