Prednosti biljnog čaja

AdminAdmin
Glavni urednik
24136
Biljni čaj

Biljni čaj je napitak nastako kuvanjem lekovitih biljaka. Veoma je dobar za zdravlje i konzumira se od davnina.

Biljni čaj je mešavina proključale vode sa suvim voćem, orašastim plodovima, lišćem, cvećem, semenkama, travama, korenjem ili biljkama. Bukvalno, biljni čaj je pogrešan naziv, jer nije čaj - nije napravljen od biljke čaja, već je napitak od mešavine biljaka. Napitak nastaje prelivanjem biljaka i njihovim kuvanjem u vreloj vodi. Biljke oslobađaju mnoge supstance koje imaju različite funkcije. Neke od njih su korisne za ljude. Kada se kuva biljni čaj, ove supstance ostaju u vodi.

Kratka istorija

Biljni čaj su pili drevni Indijci, Kinezi, Egipćani, Grci, Rimljani i stanovništvo Bliskog istoka. U Indiji su koriste većinom biljni lekovi. Srednjovekovna Evropa koristila je tradicionalno znanje o bilju Grka i Rimljana. Poslednjih godina, biljni čaj je ponovo stekao veliku popularnost zbog očiglednih koristi za zdravlje.

Vrste i prednosti biljnih čajeva

Trenutno se biljke koriste za primarnu zdravstvenu zaštitu. Ova upotreba je češća u neindustrijalizovanim zemljama, gde su troškovi lekova veoma visoki i većina ljudi ne može sebi da priušti da ih kupi. Kratkoročno i u hitnim slučajevima, lekovi su efikasniji od biljnih lekova. Međutim, na duge staze, biljni lekovi se bore protiv bolesti i snabdevaju telo mnogim korisnim supstancama koje farmaceutska industrija ne može da obezbedi.

Postoji mnogo vrsta biljnih čajeva, od kojih svaka vrsta ima svoje prednosti i koristi za zdravlje. Uopšteno govoreći, biljni čaj deluje umirujuće i opuštajuće, pomaže u varenju, poboljšava prečišćavanje tela, održava srce zdravim i daje energiju i na taj način obezbeđuje zdravlje.

Đumbir, kamilica i jasmin su među najpopularnijim biljnim čajevima. Jasmin ima veoma opuštajući efekat, pomaže u varenju, smanjuje holesterol i može poboljšati život osobe.

Biljni čaj sa kamilicom

Kamilica je prirodni sedativ i pomaže u spavanju, ublažava anksioznost. Đumbir pomaže u varenju, osvežava dah, pomaže u ublažavanju bolova u mišićima, otklanja gađenje, vrtoglavice i mučnine na putovanju.

Osim najpopularnijih biljaka, postoje i druge koje takođe imaju blagotvorno dejstvo. Brest se bori protiv grčeva u stomaku i drugih stomačnih i crevnih tegoba. Hrizantema deluje protiv toksina i oštećenja jetre; takođe snižava telesnu temperaturu u groznici. Cimet i nana imaju smirujući efekat. Pored toga, nana osvežava dah, čini kožu zdravom i daje energiju. Peršun deluje kao diuretik (stimuliše mokrenje) i podstiče normalnu funkciju bubrega. Piment je dobar lek za stomačne tegobe i obične prehlade.

Lišće maline je koristan napitak za trudnice. Stručnjaci smatraju da može da smanji trajanje porođaja i spreči eventualno krvarenje nakon njega. Većina brendova biljnih čajeva je bezbedna za konzumiranje tokom trudnoće. Međutim, uvek je bolje konsultovati lekara.

Mere predostrožnosti

Popularnost nečega ne znači da nema štetnih efekata. Kada je neka popularna stvar proizvod za prodaju, proizvodnja falsifikovanih proizvoda kao i njihovo preterano reklamiranje delovanja su realna mogućnost. Stoga bi bilo umesno napomenuti da neke sorte imaju alergijske i štetne efekte, iako je većina bezbedna za konzumaciju.

Lobelija i crni oman su među najpoznatijima kada je u pitanju toksičnost. Dok prvi ima efekte slične nikotinu, produžena upotreba drugog može izazvati oštećenje jetre. Zbog toga se uvek preporučuje konsultacija sa lekarom pre redovne konzumacije biljnog čaja. U Sjedinjenim Državama i nekim drugim zemljama, proizvođači biljnih čajeva ne mogu opisivati njihove efekte ako nisu dokazani.

Pored toga, mnoge vrste biljnog čaja imaju odličan ukus. Svi ovi kvaliteti ih čine odličnim pićem i mogu biti dobra zamena za kofein.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest