Malo ljudi zna da kikiriki ne spada u orašaste plodove, već da pripada porodici mahunarki. On je veoma kaloričan, u svega 100 g sadrži oko 550 kalorija i zato bi trebalo da budemo obazrivi kada je konzumacija kikirikija u pitanju.
Kikiriki sadrži dosta vitamina, a neki od njih su vitamin B, D, E i A, folna kiselina, aminokiseline. Prednosti kikirikija je da on ne sadrži holesterol i da je bogat biljnim mastima.
Smatra se da konzumacija kikirikija normalizuje krvni pritisak i smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja. Jača imuni sistem, blagotvorno deluje na nervni sistem, kod depresije i nervoze, poboljšava raspoloženje i pamćenje.
Tako se smatra da se kikirikij može uspešno boriti protiv kamena u bubregu, poboljšava varenje i izbacuje toksine iz organizma.
Kikiriki je koristan za osobe koje ga mogu konzumirati, ali postoje i oni koji ne bi smeli. Tu spadaju osobe koje imaju alergije, jer kikiriki je snažan alergen, pa bi ga takvi trebalo izbegavati. Postoje i slučajevi kada se može pojaviti i anafilaktički šok. Osobe koje imaju visok krvni pritisak takođe bi trebalo da izbegavaju kikiriki.
Komentari