Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Proizvodi za dobro varenje

Proizvodi za dobro varenje

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Proizvodi za dobeo varenje

Suve višje su jedne od najboljih prijatelja dobrog varenja. One se koristi takođe kod profilaktike srčanih bolesti, kao i bolesti krvnih sudova.

Suve višnje sadrže organsek kiseline, pektinsku materiju, gvožđe, bakar, kobalt, magnezijum, vitamine A, C, PP, vitamine iz grupe B.

Ukoliko imate problema sa varenjem, izbegavajte prženu hranu kao što je pohovani kačkavalj, pohovani sirevi, pohovane tikvice, prženo pile, burek paprika, pohovana pilatina, pohovane šnicle, konzumirajte proizvode koji su se kuvali u vodi ili na pari, dinstane ili pečene.

Konzumirajte soseve, pripremljeni na bazi laganih odvaraka od povrća. Izbegavajte preterano vruću i preterano hladnu hranu. Dinstana jela treba da budu meka.

Koristite što je moguće manju količinu soli i začina. U supe dodajte brašno sušeno u suvom tiganju umesto zaprške. Konzumirajte nemasnu ribu, pečenu zečetinu, dinstanu piletinu, pečenu ćurku, nemasno dinstano svinjsko meso i kuvanu teletinu.

Paradajz konzumirajte samo u sirovom obliku, prelivajući ga sokom od limuna, sve dok ne patite od povećane želudačne kiseline. Pecite ribu u foliji ili je spremajte na pari. Skuša na pari, šaran na pari ili losos na pari sa varijacijama da biste se radovali lakšem varenju.

Za pobljšanje varenja konzumirajte sirovu ili kuvanu cveklu. Uzima se na prazan stomak, po sto grama dnevno. Jedite ujutru po dve jabuke na prazan stomak ili zajedno sa cveklom.

Mekani deo bundeve, skuvane, i pomešane sa medom pomaže u dobrom varenju. Sok od jagoda reguliče rad jetre. Možete da pojedete jednu šaku jagoda umesto soka.

Nakon obroka treba da prođu dva sata kako bi došao momenta da pijete vodu. U protivnom slučaju razređujete želudačne sokove i to pogoršava varenje.

Začini za dobro varenje

Biber za lakše varenje

Biber poboljšava varenje tako što stimuliše proizvodnju sone kiseline, neophodne za rastvaranje molekula i izvlačenje hranljivih materija. Biber sadrži materiju koja se naziva piperin (kakvo iznenađenje), koje jetra koristi za detoksikaciju. Ista materija pomaže koži da proizvodi pigment tako što na taj način koristan za ublažavanje simptoma vitiliga.

Kajenski biber ubrzava metabolizam i poboljšava varenje. On je dobar izvor vitamina A, C, E, K, B6, riboflavina (veoma koristan za proizvodnju antitela i novih ćelija u celom telu), nijacina i minerala - mangan, magnezijum, kalijum i gvožđe. Zimske supe začinite biberom, posne supe, salate sa bulgurom, čorbe od pečuraka.

Semenke korijandera poboljšavaju varenje. One smanjuju krvni pritisak i pomažu jetri u procesu detoksikacije. One su sjajne sa pečenim krompirom u rerni, krompir salati, ekonomičnoj salati, zdravim salatama.

Peršun je takođe među začinima, koji poboljšavaju varenje. On sadrži miricitin, falvonoid, koji se obično sreće u biljkama. Ali peršun je na vrhu što se tiče koncentracije miricitina (zajedno sa slatkim krompirom i brusnicama). Proučavanja pokazuju da miricitin sprečava pojavu raka i smanjuje rizik od dijabetesa.

Bosiljak je odličan antioksidans i ima antibakterijska svojstva. Pored toga on potpomaže cirkulaciju krvi i pravilno funkcionisanje srca. Sadrži vitamin K i omega 3 masne kiseline. Za dobro varenje dodavajte bosiljka u sosove za špagete, italijanske pice, omiljene namaze.

Đumbir je veoma koristan u slučajevima mučnine, nezavisno od toga da li su prouzrokovane kretanjem (vožnja ili veslanje), lošim varenjem ili trudnoćom. Koren đumbira ima antigoagulantna svojstva.

Origano je bogat vitaminom C, flavonoidima, karotenoidima i luteinom - svi oni pomažu organizmu da se bori sa slobodnim radikalima. Postoje laboratorijska istraživanja koja pokazuju da origano ima antimikrobna svojstva. Sudeluje u lakšem varenju.

Cimet sadrži flavonoide koji pomažu u oporavku ćelija i cinamaldehida, materija koja daje specifičan ukus i miris ovom začinu. Cinamaldehid ima antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva. I pomaže u varenju.

Kukurkuma poboljšava rad jetre i varenje tako što na taj načinn pruža dobru pomoć u slučajevima dijabetesa tipa 2. Pored toga, pokreće krv - ponovo neka istraživanja tvrde da bi mnogo bolje delovao od lekova.

Čajevi za dobro varenje

Đumbir poboljšava varenje

Postoje i čajevi za dobro varenje. Takvi su čaj od mente, čaj od đumbira, čaj od korena lincura, čaj od divlje nane, čaj od mirođije, čaj od maslačka, crni čaj i drugi.

Saveti za dobro varenje

Da biste se dobro osećali i tako i izgledali pretite neke savete za dobro varenje:

Najvažnije je da ne gladujete. Ovo ne samo što je nezdravi izbor, već uvek može da ima neprijatne posledice. Ako ne uzimate dovoljno kalorija tokom dana, postoji veći rizik od prejedanja uveče. Kada polažete snagz tokom celog dana da uopšte ne jedete, sve što radite jeste da pripremate teren za kasnije prejedanje, kada ćete prosto progutati ono što nađete u frižideru. Najbolje je da jedete redovno i da ne propuštate poslednji dnevni obrok koji treba da se sastoji od lagane i zdrave hrane.

Evo i još saveta za jednostavno varenje:

1. Jedite više voća, ali gledajte da su od jedne vrste i da ih ne mešate sa sirom, mlečnim proizvodima i jajima.

2. Ne pijte vodu pre i tokom obroka.

3. Polovinu čaja nakon obroka popijte toplog za lakše varenje.

4. Aktivno se krećite.

5. Ne prejedajte se uveče i večerajte pre 20:00.

6. koristite manje soli.

7. Usredsredite se na kiselo mleko, a ne na sveže.

8. Pratite intoleranciju na mlečne proizvode i gluten.

Za lakše varenje vaš meni treba da se bazira na namirnicama sa visokim sadržajem vlakana i složenih ugljenih hidrata. Čak i kada uzimate ugljene hidrate, imajte u vidu da je dobra ideja da izaberete opcije sa visokim sadržajem vlakana ili integralnu hranu kao što je pasta od integralne pčenice, smeđi pirinač ili neoguljeni krompir. Takve namirnice sadrže više vlakana od rafinisanih ugljenih hidrata i pomažu vam da održite osećaj sitosti duže vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest