Čaj je jedan od najdrevnijih napitaka, poznat po svojim koristima za ljudski organizam. Ujutru se često kolebamo čime da započnemo dan - kafom ili čajem. Kafa sadrži nenadmašenu količinu kofeina koja nas budi, ali čak će uvek biti razumniji izbor. Zašto je tako i šta predstavlja čaj kao napitak?
Šta je čaj?
Čaj je aromatični napitak napravljen sipanjem vruće vode na lekovite listove biljke Camellia sinensis i smatra se jednim od najzdravijih napitaka na svetu. Posle vode ovo je najrasprostranjeniji napitak. Može da se servira na različite načine - u kesicama, listovima, flaširan i u kutijici, kompresovan, ali kao i svaki napitak najbolji je u svom prirodnom obliku, zbog toga su listovi i kesice čaja najbolji izbor. Njegove zdravstvene koristi su zaista nebrojane.
Najvažnije koristi čaja su:
• Čaj je pun oksidansima
Čaj je pun fitonutrientima, antioksidansima za organizam. Antioksidansi u crnom i zelenom čaju, nazvani flavanoidi, pomažu u održavanju zdravih ćelija i tkiva i zdrav srčani sistem. On jača i imunološki sistem, zato što pomaže telu u borbi sa bakterijama, virusima, slobodnim radikalima i drugom.
• Čaj sagoreva masnoće
Čaj je daje potreban ukus bez suvišnih kalorija. Katehini koji se otkrivaju u zelenom čaju aktiviraju mršavljenje stimulišući telo da sagori kalorije i da smanji telesne masnoće. Katehini imaju antiupalna svojstva koja pomažu u regulisanju unosa hrane.
• Čaj ubrzava metabolizam
Ispijanje zelenog čaja i čaja oolong nude kombinovane koristi kofeina i kateina koji ubrzavaju metabolizam.
• Čaj smanjuje rizike od individualnih oboljenja
Flavanoidi u čaju smanjuju sklonost trombocita da se sljepljuju, što je uzročnik srčanih bolesti i infarkta. Oni pomažu organizmu da se štiti od formiranja tumora. Zeleni čaj ima kancerogeno inhibirajuće komponente.
Vrste čaja i osnovne koristi za zdravlje
Zeleni čaj - igra ulogu u smanjivanju holesterola, sagorevanu masnoća, štiti od dijabetesa i usporava demenciju.
Crni čaj - iam potencijal da pomaže srcu, da blokira rak, da sagoreva masnoće, da stimuliše imunološki sistem, da se bori sa virusima i holesterolom.
Beli čaj - ovo je najmanje prerađen čaj, sa najvišim nivoima antioksidanasa, štiti od raka, srčanih bolesti i moždanog udara, jača cirkulatorni i imuni sistem, ka i kosti i zube, održava kožu zdravom.
Crveni čaj - sadrži magnezijum koji je važan za nervni sistem, povećava apsorpciju gvožđa, sadrži kalijum i bakar koji su važni za metabolizam, pomaže u smanjivanju nervnog pritiska, bori se sa depresijom.
Još uvek ima mnogo da učimo o uticaju različitih vrsta čaja na zdravlje ljudi.
Komentari