Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Prednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljaka

Prednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljaka

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Sir

U prodavnicama se redovno mogu videti sir i kačkavalj, na čijim etiketama piše da sadrže biljne masti ili da su u potpunosti biljnog proizvoda. To znači da se ne prave po drevnoj tehnologiji - od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka. Međutim, to ih ne čini štetnim proizvodima.

Sir i kačkavalj pripremljeni sa biljnom masnoćom ne mogu se, u principu, predstaviti kao sir i kačkavalj, jer se ovi proizvodi prave od kravljeg mleka. Samo specifikacija na etiketi može da upozori kupca na sastav proizvoda koji kupuje.

Činjenica da se sir ili kačkavalj izrađuju od biljne masti ne šteti našem zdravlju, samo je životinjska masnoća u njemu zamenjena biljnom.

Od ove promene, oni postaju još jedna vrsta proizvoda za koje naše prabake ne bi ni pomislile da može da postoji, a donedavno je većini kupaca bilo čudno da postoje biljni sir i kačkavalj.

Do pre izvesnog vremena ova činjenica nije uvek bila naznačena na etiketama kačkavalja i sira za čiju su pripremu korišćene biljne masti. Međutim, danas je to obavezno.

Biljne masti su idealan način za većinu vegetarijanaca da opravdaju konzumaciju sira i kačkavalja ako su ekstremni vegani i čak ne konzumiraju mlečne proizvode.

Same po sebi, biljne masti nisu štetne ako se prati proces tehnologije prerade proizvoda od kojeg se potom prave sir i kačkavalj.

Transmasne kiseline, koje se nalaze u nekim vrstama biljnih masti, predstavljaju opasnost po zdravlje. Opasnost ne dolazi toliko od samih transmasnih kiselina, koliko od njihovog preterano visokog nivoa, koji se vidi u nekim mastima. Transmasne kiseline u velikim količinama su štetne za telo.

Transmasne kiseline se dobijaju veštačkim pretvaranjem nezasićenih masti u zasićene pomoću hidrogenacije. Na taj način tečne masti postaju čvrste.

Pogledajte i kako da napravite:

- domaći kačkavalj;

- domaći sir;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni