Kamilica

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Kamilica

Kamilica je lekovita biljka, tačnije biljka koja se koristi često kod različitih bolesti. Upotreba kamilice je i češće od čaja od kamilice je široko zastupljena, najviše zbog prijatne blage arome i ukusa esencije.

Posebno ugodan čaj od kamilice se kombinuje s medom. S godinama kamilica postaje cenjena sirovina i za hemijsku, kozmetičku industriju, dok se danas na tržištu nudi mnoštvo proizvoda kao što su kreme, pilinzi, šamponi s ekstraktom kamilice.

Latinsko ime kamilice je Matricaria, a kod nas je još poznata i kao "senica". Kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka, koja raste nisko i ima razgranato stablo. U visinu kamilica dostiže najviše 50 cm. Listovi su joj dvostruko i trostruko perasti, končasti. Cvetovi kamilice su skupljeni u korpicu cvasti.

Kamilica ima duge drške, sa mnogobrojnim razgranatim stabljikama, koje se završavaju malim belim cvetovima sa izraženo žutim prašnicima. Cvetovi kamilice se sastoje od kružnih, belih, jezičastih ženskih cvetića i unutrašnjih, cevastih žutih dvopolnih cvetića. Cvetno gnezdo je ispupčeno, a unutra šuplje. Plod kamilice je izdužena braon semenka.

Kamilica je kulutra koja divlje raste - sreće se po poljima, livadama, bregovima, čak i na divljim i zaboravljenim mestima i kraj puteva.

Cvet kamilice

Sastav kamilice

U hemijskom sastavu kamilice otkrivaju se elementi koji se nalaze u cveću. Ono sadrži eterična ulja, koja imaju boju od zelene do plave, u zavisnosti od količine azulena. Ulje od kamilice sadrži veliku količinu parafina i seskuiterpena kadinenovog tipa (oko 10%), kao i kaprilnu, nonilo i izoleriansku kiselinu.

Njegovi glavni sastojci su bizabol i kiseonični proizvodi farnezen i hamazulen, kojih ima u varijabilnim količinama od 1 do 15%. Kamilica je bogata još kumarinima, flavonovim glikozidima apinom i patulitrinom, sluzavim materijama, nikotinskom kiselinom, salicilnom kiselinom, gliceridima oleinske, palmitinove, stearinske i linolonske kiseline, karotenom, vitaminom C, sluznim i gorkim materijama.

Izbor i čuvanje kamilice

Sušena kamilica može da se kupi u skoro svakoj apoteci. Čuvajte je dobro zatvorenu u suvim ormarićima u kojima ne dolazi direktno sunčeva svetlost.

Polje kamilica

Koristi od kamilice

Nemačka kamilica (Matricaria recutita) i rimska kamilica (Chamaemelum nobile) su dve glavne različite vrste biljke, koje se koriste za lečenje. Dve vrste imaju slične efekte na ljudski organizam, ali nemačka kamilica može da bude malo jača. Za lekovite svrhe koriste se cvetne korpice (Flores Chamomillae). One se beru kad su jezici perifernih belih cvetića u horizonatalnom položaju. Branje se vrši ručno ili sa posebnim češljevima. Cvetovi se otkidaju sa drškom ne dužom od tri centimetra.

Kamilica ima široku popularnost kao lekovita biljka koje se koristi često kod različitih oboljenja. Uopšteno kaimilica ima protivupalno i umirujuće dejstvo kod bolesti creva, kao i kod upalnih procesa disajnih puteva čoveka. Za lečenje disajnih puteva koristi se kod inhalacija i u tečnostima za ispiranje grla. U spoljašnjoj primeni kamilica se stavlja u obloge na zapaljene sluznice očiju, matericu. Kamilica je odlično sredstvo koje se stavlja kao kompresa ili se prave obloge za anus kod hemoroida.

Kamilica olakšava rad creva, ali ne deluje laksativno i upravo na taj način kamilica indirektno pomaže unutrašnjem lečenju hemoroida, koji mogu da se leče i spolja melemom od kamilice. Taj melem može da se koristi i za rane. Udisanjem para od kamilice dolazi do brzog olakšanja kod nazeba i sinuzitisa, nakon čega, razume se, čovek treba da ostane u kući na toplom. Esencija od kamilice ima izuzetno blagotvoran efekat kod upalnih procesa i kamena u bubregu i bešici.

Med sa kamilicom

Ekstrakti kamilice

Najbolje je da se koristi ekstrakt od kamilice koji se dobija na hladnom. Priprema se od 10 kašičica biljke koja se prelije sa 500 ml hladne vode. Nakon 8 sati se procedi i pije se za 1-2 dana. Može da se koristi i infuzija od kamilice koja može da se primenjuje iznutra i spolja. Da biste je dobili prelijte 2-3 kašike biljke kamilice sa 250 ml vrele vode, nakon toga je ostavite da odstoji u zatvorenoj posudi 1 sat. Čaj se pije iz dva puta.

Još u drevna vremena ulje od kamilice se koristilo za masažu kod neuralgija i reumatizam u zglobovima. Zbog njenog dejstva da smanji temperaturu kamilicu su stari egipćani smatrali cvećem boga Sunca.

Ime Matricaria potiče od latinskog mater što znači majka. U starim bknjigama o biljkama piše da je ulje od kamilice otklanjalo umor u udovima. Kamilica svkuvana u vodi i stavljena na bolnu bešiku olakšava bolove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas