Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da sami napravite ušećereni limun i pomorandžu?

Kako da sami napravite ušećereni limun i pomorandžu?

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Ušećereni limun i pomorandža

Ušećereni limun i pomorandža su ukusan i nežan desert koji možete sami da napravite kod kuće. Ušećereni čips od limuna i pomorandže je veoma dobar.

Neophodni proizvodi: limun, pomorandža, šećer. Limun i pomorandžu isecite na tanke kriške zajedno sa korom. Semenke uklonite.

Sipajte šećer u veliki tanjir i obložite svaku krišku sa obe strane. Sve kriške poređajte u pleh i pecite na 160 stepeni.

Nakon što se kriške zagreju i upiju šećer, stavite ih na rešetku i sušite na 150 stepeni bez otvaranja vrata rerne.

Nakon što se malo osuše, izvadite ih i poređajte na papir za pečenje u jednom sloju. Skinite kandirane kriške voća sa papira pre nego što se potpuno osuše, jer tada postaju veoma tvrde.

Ušećerene pomorandžine kore
Fotografija: Mihaela Stoyanova

Možete da koristite limun i pomorandže da napravite kandirane kore i kandirane kriške.

Neophodni proizvodi: 1 kilogram limuna ili pomorandže ili po pola kilograma obe citrusnog voća.

Za kore je potrebno 100 grama šećera na 100 mililitara vode, a za kriške - 160 grama šećera na 100 mililitara vode.

Voće oljuštite, tako što lagano zasečete koru, da se ne kida tokom ljuštenja. Voće podelite na komade, svaki komad lagano izbušite nožem da biste uklonili semenke.

Kriške ostavite da odstoje tri sata da se malo osuše. Kora se iseče na tanke kriške, koje se kuvaju u vodi i ona se izbaci – tako se ukloni gorčina iz kore. Zatim se komadići kore preliju šećernim sirupom u potrebnoj razmeri i kuvaju dok sirup ne postane veoma gust.

Ocedite komade kore kroz cediljku i ostavite ih da se osuše na papiru za pečenje. Da bi se proces ubrzao, kore se suše u rerni sa otvorenim vratima na oko 100 stepeni. Kada se osuše, uvaljajte komade u šećer u prahu.

Komadići citrusnog voća preliju se sirupom u potrebnoj proporciji tako da plivaju u njemu. Kuvaju se deset minuta na tihoj vatri.

Skinite sa vatre i ponovite postupak posle sat vremena. Ovo se ponavlja desetak puta dok komadi voća ne postanu providni.

Dok su još vrući ređajte komade voća na papir za pečenje. Kada se osuše, uvaljajte u kristal šećer.

Ušećerene pomorandže

Kandiranu pomorandžu i koru limuna možete staviti na svoje torte, kolače, u mus, pa čak i u slana jela od pačetine i govedine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest