/undefined Pita je nešto kao religija u našoj kuhinji. U maloprodajnoj mreži dostupne su razne marke gotovih kora za pitu, koje olakšavaju proces pripreme ovog kulinarskog iskušenja i značajno skraćuju vreme za pripremu pite.
Međutim, domaće razvijene kore su tajna prave domaće pite, kakve su se pravile u našoj zemlji u dalekoj prošlosti. Domaće kore omogućavaju da pita bude ukusnija od one napravljene sa polugotovim sastojcima, a hrskava kora će je izdvojiti od svih pokušaja sa gotovim korama.
Razvijanje jedrenskih kora za pitu kod kuće zahteva vrlo malo proizvoda, više veštine i želje, kao i znatno iskustvo dok se ne postigne željeni rezultat.
Potrebni proizvodi za jedrenske kore za pitu
800 grama belog brašna
1/2 litra vode
2 prstohvata soli
2 kašičice sirćeta
Razvijanje kora za pitu

Da bi se dobile tanke, ravne i lako obradive kore, brašno treba prosejati jednom ili dva puta neposredno pre nego što se testo umesi. Brašno koje je puno vazduha je garancija finih kora.
Napravite udubljenje u sredini prosejanog brašna i dodajte sirće i so. Postepeno dodajte malo vode. Brašno se postepeno dodaje u vodu u sredini, formirajući kašu, kojoj se dodaje još vode i brašna, i tako dalje, dok se sva voda i brašno ne umese zajedno.
Potrebno je oko 20 minuta da se umesi testo. Ako odvojite ovo vreme i radite to postepeno, postaće elastično i mekano, što je potrebno za razvijanje tankih i jakih kora.
Na kraju mešenja, testo se udara nekoliko puta o radnu površinu gde se mesi kako bi višak vazduha mogao da izađe iz njega.
Kada je testo spremno, uvija se kao hleb i seče na komade dužine oko 10 centimetara. Komadi se oblikuju u loptu i svaka od njih postaje kora.
Razvijanje se vrši na kuhinjskoj radnoj površini gde je testo umešeno, posutoj brašnom. Najbolje je da oklagija bude tanka i dugačka kako bi se kora mogla namotati na nju tokom procesa razvijanja.
Prvo se kora lagano razvije oklagijom u okrugli oblik, zatim se mali deo namota na oklagiju i ponovo razvija, pri čemu prečnik kruga postaje sve veći i veći.
Razvija se na potrebnu veličinu, ali što je kora tanja, pita će biti bolja. Najbolji ukus ima sa gotovo providnom korom, a ovo savršenstvo se postiže eksperimentisanjem. Ako je jedrenska kora za pitu pravilno razvijena, trebalo bi da možete pročitati belešku ispod nje.
Sa gotovim korama možete napraviti pitu sa različitim nadevima - sir, spanać, praziluk, bundeva, kao baklava i drugi. Pita sa više kora, ali tanka, je zaista prelepa.
Pogledajte i kako se prave pečene kore za pitu i kako se pripremaju razvlačene kore za pitu. Saznajte kako da napravite najukusniju bugarsku pitu.
Komentari