Voće koje leči

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
37
Šumsko voće

Ni za koga nije tajna da se dobro zdravlje krije u pravilnom režimu ishrane. Voće je nezamenjivi deo svake zdrave ishrane.

Ali niz istraživanja je dokazao da neko voće nadmašuje drugo što se tiče njihovih koristi na ljudski organizam. Evo i koji su najlekovitiji darovi prirode koje možete jesti do mile volje.

Kajsije

Malo narandžasto voće koje se nudi tokom letnjih meseci rodom je iz Kine. Slatke kajsije su najbolji i najukusniji izvor vitamin A koji je neophodan za dobar vid, zdravlje kože, sluzokože i nedostatka prevremenih bora.

Kajsije

Samo 300 grama ovog voća na dan zadovoljava potrebe organizma za vitaminom A. Ogromna količina kalijuma pak čini ovo voće nezamenjivim za profilaktiku i lečenje kardiovaskularnih oboljenja i otoka.

Sušene kajsije takođe se odlikuju mnogim koristima, uprkos svom visokom nivou šećera. Dokazano je da mešavina koja uključuje 5 sušenih kajsija, 1 smokvu i 1 sušenu šljivu može da ukloni bolove u leđima. Proizvodi se dobro melju i konzumiraju se svako veče u navedenim proporcijama.

Smokve

Smokve su izuzetno korisne za zdravlje srca. Osim toga, ovo letnje voće ima veoma visok sadržaj gvožđa - mineral koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca u sprečavanju anemije.

Sušene smokve su na vrhu spiska sušenog voća za fenolne nivoe antioksidanasa. Voćni antioksidansi pokazuju veće koristi za zdravlje očiju, nego biljni antioksidansi, uključujući šargarepu.

Maline

Maline

Bogata vitaminom, antioksidansima i vlaknima, malina je ukusno voće sa mnogim zdravstvenim koristima. Maline imaju visoku koncentraciju elagonske kiseline, fenolnih jedinjenja koja sprečavaju rak zaustavljajući rast ćelija raka i stvaranje novih.

Borovnice

Naučno dokazana činjenica je da antocianini - materije koje daju plavu boju borovnicama, su zbog antikancerogenog delovanja ovog voća na ljudski organizam. One napadaju slobodne radikale koji su prvi razlog za pojavu kancera.

Borovnice sadrže materije koje ne dozvoljavaju bakterijama da se zadrže na zidovima mokraćne bešike. Eto zašto stručnjaci, a i ne samo oni, preporučuju da se kod sumnje na infekciju uzima šaka borovnica svakog dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest