Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Semenke dunje - koristi i primena

Semenke dunje - koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
semenke dunje

Navikli smo da pre konzumiranja bilo kakvog voća moramo da ga oljuštimo i obavezno mu uklonimo semenke, ako ih ima. Ovaj deo biljaka je obično tvrđi, teško svarljiv i to je razlog zašto se ignoriše i odbacuje. Ovaj postupak nas u većini slučajeva lišava raznih hranljivih materija.

Svaka semenka dunje obiluje biološki aktivnim supstancama koje su katalizator biohemijskih procesa u organizmu. U semenu je suština genetskog materijala iz kojeg se biljka razvija. Njegova konzumacija obnavlja telo, puni ga snagom voća.

Još jedna prednost semena je to što je balast i sa njim poboljšava prolaz hrane kroz creva. Pošto sakuplja u sebi sve korisne materije cele biljke, seme pozitivno utiče na zdravlje. Za tu svrhu potrebno je pocepati tvrdi omotač semena, jer ga u suprotnom telo odbacuje neiskorišćeno.

Na osnovu ove baze možemo predvideti šta nam može dati semenka dunje. Pored vitamina A i C; većina vitamina B; minerale kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i šećeri, seme dodatno obezbeđuje supstance koje služe u medicinske svrhe.

Veliki procenat sluzi nalazi se u omotaču semena. Natapanjem se iz sluzi dobija rastvor koji deluje omekšavajuće i protivupalno u slučaju zapaljenja organa za disanje i organa za varenje.

koristi od semenki sunje

Preporučuje se da se semenke dunje potopite u hladnu vodu kako bi se sprečila ekstrakcija glikozida amigdalina koji se nalazi u njemu, koji je otrovna supstanca. Ekstrakt se koristi za tegobe laringitisa, faringitisa i gastroenteritisa.

Travari savetuju pri uzimanju lekova koji iritiraju stomak da dunju konzumirate sa semenkama, kako bi sluzava materija ugasila štetno dejstvo leka.

U odgovarajućem rastvoru seme se koristi i protiv ispucale i izgorele kože. Za spoljnu upotrebu, lek se priprema tako što se seme potopi u vodu i snažno protrese dok se ne dobije sluzava tečnost.

U narodnoj medicini preporučuje se da se kod upornog kašlja pije napitak od semena dunje pomešan sa travom podbelom.

Nekada su se dojilje mazale kuvanim semenom dunje zbog antiinflamatornog dejstva koje ima seme ovog divnog voća.

Pročitajte više o tome za šta su dobri listovi dunje, kako da napravite čaj od dunje, kako da sušite dunje i kako da čuvate dunje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest