Dijabetes ne treba da je presuda, pošto se može živeti sasvim kvalitetno i ispunjeno, pa čak i kada je ovakvo ozbiljno oboljenje u pitanju. Nije obavezno da se odreknete svakodnevnih namirnica i voća, čak one bi trebalo da postanu glavni izvor minerala, vitamina i vlakana.
U takvim slučajevima, glavni uslov je pažljiv odabir voća. Potrebno je obratiti pažnju na ono voće i povrće koje ima nizak glikemijski indeks. Ipak, ne treba zaboraviti i količine porcija.
Kada govorimo o voću koje se može jesti kod dijabetesa, pomenućemo ono čiji je glikemijski indeks u opsegu od 55 do 70 i ne prelazi ove granice. Ako je indikator veći od 70, onda je namirnica veoma štetna za svaki tip dijabetesa.
Ako se pridržavate pravilnih izbora, sasvim je moguće da se šećer u krvi održava u granicama normale. Takođe, potrebno je uzeti u obzir i veličine porcija.
Kako biste napravili pravi izbor, treba da konzumirate samo kisele ili slatko-kisele sorte. Sokovi i slatke sorte voća mogu negatvno da utiču na zdravlje, što vodi do naglog skoka glukoze u krvi pacijenta sa dijabetesom.
Ne treba zaboraviti da su sokovi od voća i povrća u pogledu glikemijskog indeksa nekoliko puta teži nego namirnice od kojih su dobijeni. To je tako jer je sok tečnost bez vlakana, što utiče na usvajanje šećera.
Jabuke
One se mogu i trebaju konzumirati kod dijabetesa tipa 2. Jabuke sadrže pektin, koji ima moć da pročišćava krv i na taj način pomogne da se smanji nivo glukoze u njoj. Pored pektina, one sadrže znatne količine vitamina C, kalijuma, gvožđa i vlakana. One se mogu nači tokom cele godine i pomoći će vam da se izborite sa depresijom, da eliminišete suvišne količine tečnosti i da sprečite nadutost.
Kruške
Ako se odlučite za kruške koje nisu mnogo slatke, onda se one, kao i jabuke, dugo usvajaju u želucu i uticaće na mršavljenje.
Grejpfrut
Odavno se zna da je ovo citrusno voće pravi izvor vitamina C, koji štiti organizam od viruksa, a dosta je važan i u periodu masovni prehlada. Glikemijski indeks grejpfrua je veoma nizak, pa čak iako je veliki, on neće dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom.
Trešnje
Trešnja je u ovom pogledu neprocenjiva. Ona sadrži velike količine kumarina i gvožđa, toliko da je dovoljno da se spreči stvaranje krvnih ugrušaka. Čak i slatke trešnje ne mogu dovesti do prekomernog stvaranja glukoze u krvi.
Brusnica
Brusnica /crna i crvena/ je odlično voće za dijabetičare. Osim plodova, mogu se koristiti i listovi za pravljenje čaja.
Komentari