bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nekoliko razloga da jedete meso kengura

Nekoliko razloga da jedete meso kengura

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
skuvano meso kengura

Priroda nas je ustrojila tako da jedemo mnogo mesa. Koristi i štete konzumacije mesnih proizvoda predmet su mnogih rasprava, ali treba praviti razliku između mesa pripitomljenih i životinja uzgajanih za hranu, i mesa divljači. Razlike su dosta bitne i ne sastoje se samo u vrednostima ukusa.

Neka od mesa divljači imaju specijalne hranljive kvalitete i to ih čini veoma korisnim. Pre svega, meso divljih životinja sadrži više proteina i sasvim malo masti. Sadržaj omega-3 masnih kiselina je odličan. Ovo je dobar razlog da se konzumira ova delikatesna vrsta hrane za održavanje figure i dobrog zdravstvenog stanja.

Prema proučavanjima eksperata za ishranu tri vrste divljači, najbolje za jelo su: meso bivola, aligatora i kengura. Egzotika nije najjače oružje ovih vrsta mesa, zato što poseduju dragocene nutritivne kvalitete, ali definitivno je stvar koja svakom kulinaru može skrenuti pažnju na neobično jelo. Meso kengura posmatraćemo kao alternativu poznatim ukusima.

Meso kengura je dobro poznato u domovini ove životinje - Australiji. Budući da kengur tamo nije podložen pripitomljavanju, može da se smatra da je meso čisto od primesa kakvih ima u drugim vrstama hrane, gde su životinje uzgajane na farmama.

meso kengura

Ovo meso divljači je niskokalorična hrana. Proteina ima skoro 25 procenata, više nego u govedini i piletini. U isto vreme sadržaj masti je sasvim mali, samo dva posto. Visok sadržaj vitamina, minerala, mikroelemenata i nezasićenih masnih kiselina čini ga odgovarajućom hranom za smanjivanje holesterola, kao i za smanjivanje rizika od bolesti srca.

Linoleinska kiselina u njemu deluje kao antioksidans. Ima i antikancerogena svojstva. Veli procenat gvožđa čini meso veoma dobrim izborom za ljude koji pate od anemije. Ovo su zdravstveni razlozi da izaberemo meso kengura za svoju trpezu.

Pored koristi za dobro zdravlje i perfektnu figuru, ova vrsta mesa divljači ima i odlične kvalitete ukusa. Kulinarski eksperti ističu mnogo različitosti, specifičan ukus, koji će definitivno prijatno iznenaditi ljubitelje mesnih namirnica. Ukus je nežan i blago sladunjav.

Odsustvo suvog mesa u celoj teksturi daje mogućnost za slobodniji izbor. Rep kengura smatra se izuzetnim delikatesom.

Meso životinje krvavo crvene boje može uspešno da se podloži svakoj vrsti toplotne obrade, a jela su sjajna, nezavisno od načina obrade. Ostaje samo da se ohrabrimo da probamo nešto nepoznato.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest