Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Male tajne zamrzavanja i odmrzavanja pilećeg mesa

Male tajne zamrzavanja i odmrzavanja pilećeg mesa

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Finese kod zamrzavanja i odmravanja pilećeg mesa

Meso je proizvod od kojeg se mogu pripremiti veoma ukusna jela, ali da bi bila sočna i mirisna potrebno je da se pridržavate nekih osnovnih pravila. Na primer, mnogi ljudi zanemaruju važnost pravilnog zamrzavanja i odmrzavanja pilećeg mesa. Ove naizgled jednostavne radnje mogu ozbiljno da promene strukturu i ukus mesa, kao i da ga učine suvim i žilavim ili čak pokvare.

Male tajne zamrzavanja i odmrzavanja pilećeg mesa

Glavna greška kod zamrzavanja mesa kod kuće je veličina komada. Mnoge neiskusne domaćice stavljaju velike komade mesa u zamrzivač, odnosno ne seku meso unapred na komade. Tako se, prvo zamrznu krajevi, zatim sredina, a na samom kraju - centar mesa.

Neravnomerno zamrzavanje destruktivno utiče na strukturu proizvoda kao i na ukus. U tom slučaju, čak i ako svoja jela pripremate kao top kuvari, meso će ostati suvo i bez ukusa.

Važno je zapamtiti da kidanje mikrotkiva, koje nastane tokom zamrzavanja mesa, dovodi do gubitka njegove sočnosti. Da se ​​to ne bi dogodilo, proizvod mora biti podeljen na male delove.

Da biste sprečili pojavu belih fleka na odmrznutom mesu, možete ga prethodno premazati maslinovim uljem. Imajte na umu da njegov rok trajanja nije duži od 3 meseca.

Zamrzavanje pilećeg mesa

Strogo je zabranjeno i šok odmrzavanje piletine, odnosno uz pomoć tople vode. To će dovesti do gubitka ukusa i sokova u mesu nakon kuvanja. Da biste to sprečili, preporučuje se da odmrzavate pileće batake, krilca ili filete polako i postepeno.

Da biste to uradili, prebacite piletinu u frižider na gornju policu (ovo je najprikladnija temperatura). Trebalo bi da leži na njoj od 8 do 12 sati (sve zavisi od veličine komada). Zatim stavite proizvod na srednju policu, a kada piletina omekša, možete je izvaditi iz frižidera i staviti na sto. To je jedini način da se sačuva struktura i ukus mesa.

Prateći ove lake i jednostavne finese odmrzavanja piletine, vaša piletina će uvek biti sočna, meka i nežna. Ovi principi odmrzavanja su takođe relevantni za druge vrste mesa, posebno za svinjetinu i junetinu, jer će ih nepravilno odmrzavanje učiniti tvrdim, žilavim i bezukusnim.

Ako volite piletinu, preporučujemo vam da isprobate jedan od naših recepata za:

- piletinu sa kupusom;

- piletinu sa pirinčem;

- ili pileću supu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest