Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pangasius - najprljavija riba na svetu

Pangasius - najprljavija riba na svetu

MarianeMariane
Džedaj
1460351
Pangasius

Pre par decenija, prosečna porodica je kupuvala uglavnom tri vrste ribe - šarana za Nikoljdan, papaline na moru i skušu za roštilj.

Naravno, postojala je i jedna vrsta ribara, pardon - ribolovaca, koji su se, zbog svog hobija, častili i pastrmkom, crvenperkama, pa čak i somovima.

Riba

Poslednjih godina na tržištu teku reke retkih i egzotičnih proizvoda, uključujući i morske plodove i ribe. Zbog ovoga su nam gosti na trpezi postala jela i namirnice, nepoznati našim bakama.

Čak i da niste ljubitelj ribe, naročito šarana i njegovog specifičnog mirisa, nećete odbiti jedno sočno parče bele pohovane ribe. Pre nego odgovorite sa "Da", proverite da file nije slučajno od ribe pangasius, jer je pomenuta riba najprljavija riba na svetu.

Pangasius pripada porodici somova. Prirodno stanište ove ribe su ribnjaci delte reke Mekong, koja je jedna od najzagađenijih reka na svetu. Vode reke Mekong su pune hemijskih otrova i bakterija, kao i mnogobrojnim industrijskim otpadima.

Fileti pangasiusa

U njoj slobodno plivaju ribe, koje se prvenstveno hrane ostacima od drugih riba. Pangasius somovi se čuvaju u ribnjacima duž reke. Riba se uzgaja u izuzetno nehigijenskim uslovima, i obično se hrani sušenim ribljim kostima njenim već "obrađenim" srodnicima.

Pangasius, koji se uzgaja u ovim vijetnamskim ribnjacima, raste četiri puta brže od ostalih somova, jer mu hranu "pumpaju" hormonima rasta.

Ako vam ovo nije dovoljno da se odreknete zauvek ove ribe, reći ćemo vam i to da se ženkama pangasiusa ubrizgavaju hormoni iz urina trudnica, da bi se povećala njihova plodnost i sposobnost razmnožavanja.

Prema podacima velikih lanaca prehrambenih prodavnica, najprodavanija uvozna riba u prošloj godini je smrznuto file ribe Pangasius.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest