bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zamrzavanje i odmrzavanje testa

Zamrzavanje i odmrzavanje testa

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
Mešenje testa

Ponekad se desi da umesite više testa nego što vam je potrebno za pečenje kolača ili pogače ili druge vrste peciva. Da ne biste ispekli ogromne količine, testo je bolje zamrznuti da biste ga koristili drugi put.

Pre nego što testo stavite u zamrzivač, dobro ga umesite. Zatim ga stavite u plastičnu vreću, preklopite tako da u njemu nema vazduha i ostavite ga da se smrzne. Testo možete zamrznuti i u posebnoj kutiji za zamrzavanje.

Kada treba da odmrznete testo i upotrebite ga, to se ne dešava vrlo brzo. Morate čekati strpljivo dok se testo ne odmrzne. Nemojte ga odmrzavati u mikrotalasnoj pećnici, jer tada neće narasti tokom pečenja u rerni.

Ostavite ga na sobnoj temperaturi i ne čekajte da naraste pre pečenja. Čak i ako u njemu ima praška za pecivo ili kvasca, nije potrebno podizati ga pre nego što ga stavite u rernu.

Mućenje testa

Još je lakše polako odmrzavati testo u frižideru. Ako ćete ga koristiti za nekoliko sati, ostavite ga u frižideru, gde će se postepeno odmrznuti.

Smrznuto testo u zamrzivaču ostaje istih kvaliteta kao i pre nego što ste ga stavili da se zamrzne. Ne odmrzavajte testo u veoma toploj sobi, jer će tada njegov gornji deo početi da raste, a unutrašnjost neće moći da se odmrzne. Ne preporučuje se stavljanje vrećice sa testom u šerpu sa toplom vodom, jer će se odmrznuti samo spoljašnjost testa.

Nakon odmrzavanja testa, izvadite ga iz kese, dobro ga umesite i ostavite ga da se opusti neko vreme. Pecite ga u zagrejanoj rerni na potrebnoj temperaturi - najprikladnija temperatura za testo je između 170 i 190 stepeni.

Pre zamrzavanja testa, možete ga malo ohladiti da se ne diže previše. To se postiže dodavanjem u testo kašike sitno zgnječenog leda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest