Mleveno meso je osnovni proizvod za niz jela od ukusnih ćufti do dodatka u špagete i drugo. Zauzima veoma važno meso na našoj trpezi. Svakome od nas se dešavalo da kupi mleveno meso i ono da ne opravda njegova očekivanja. Da, postoji tajna, ali ona se ne sastoji samo u odabiru odgovarajućih začina, nego i u pravilnim proporcijama.
Ne možemo postići odličan ukus mlevenog mesa čak i sa mnogo začina ako pre toga nismo izabrali meso sa kojim ćemo ga praviti. Mleveno meso može da se napravi od bilo koje vrste mesa od divljači do onog od domaćih ptica. Veoma važna je kombinacija mesa i proporcije u kojima se mešaju.
Dakle, prvi korak za dobijanje ukusnog mlevenog mesa je odabir mesa. Ako ste od ljudi koji ne kupuju gotovo mleveno meso, nego ga pravite od mlevenog mesa (u većini prodavnica već mogu da vam ga naprave na mestu), onda sigurno znate da je ono dosta drugačije po ukusu, boji i mirisu od gotovog. I kada ćete kuvati jelo sa mlevenim mesom bolje izaberite vrstu mesa i naterajte prodavca u prodavnici da vam ga samelje. Definitivno nećete pogrešiti.
Na primer za ukusno mleveno meso za ćufte veoma odgovarajuća i ispitana kombinacija je svinjsko i teleće meso. Tako što ukoliko je svinjsko meso gušće, onda ga pomešajte u odnosu 60 prema 40 prema telećem, ako nije u odnosu 70 prema 30. Ukusno mleveno meso ne sme da bude niti mnogo masno, niti mnogo suvo, ono treba da bude sočno.
Za ukusan sudžuk pak je mnogo dobra kombinacija konjskog, svinjskog i telećeg. Tako što kada pravite takvu kobasicu dobro bi bilo da znate da procenat najsuvljeg mesa treba da bude najviše. U slučaju možete da probate tako što pomešate 60 procenata konjskog, 20 procenata masnijeg svinjskog i 20 procenata telećeg. Konjsko meso je očišćeno od masnoće i sadrži najčistiji protein.
Naravno, od značaja je i izbor odgovarajućih začina, ali ovde je sve u skladu sa individualnim ukusom. Postoje ljudi koji vole pikantnija jela, bogata mnogim začinima, drugi pak ona sa čistijim ukusom, tako da izbor ostavljamo vama.
Generalno, začini za mleveno meso se u velikoj meri preklapaju sa onima za meso. oni daju završetak svakom jelu i mogu da budu poslednja "čarolija" za vaše ukusno mleveno meso.
Ako imate mleveno meso, preporučujemo obavezno da probate:
- ćuftice u sosu;
- ili ćuftice u rerni;
Komentari