Kalijum Sorbat (Е202)
Калиев Сорбат (Е202)
bonapeti.rs»Članci»Konservansi i E-dodaci»Kalijum Sorbat (Е202)

Kalijum Sorbat (Е202)

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2963
Kalijum sorbat (Е202)

Često na etiketama raznih prehrambenih proizvoda - kobasica, turšija, majoneza, vina, sireva, jogurta i mnogih drugih nalazimo oznaku E202​​. Njome se obeležava kalijum sorbat, koji je aditiv za hranu iz grupe konzervanasa.

Osim u prehrambenim proizvodima, može se naći i u kozmetičkim proizvodima, a široku upotrebu objašnjava njegova bezopasnost. Šta je kalijum sorbat sa oznakom E202 i šta treba da znamo o njemu kada a koristimo ili nalazimo na ambalaži robe koju konzumiramo?

Suština i dobijanje kalijum sorbata

E202 je kalijumova so sorbinske kiseline. Ova kiselina se prirodno nalazi u soku koji se dobija iz plodova drveta ofike. Otkrio ga je Hofman 1859, a njegovo antimikrobno delovanje 1939. otkrio je nemački naučnik Miller. Proizvodnja sorbinske kiseline u industrijskim količinama počela je 1950-ih godina. To je konzervans koji se preferira u odnosu na druge zbog svoje bezopasnosti i neutralnosti.

Kalijum sorbat se dobija od sorbinske kiseline prilikom neutralizacije kalijum hidroksida. Kiselina se razlaže na soli kalcijuma, natrijuma i kalijuma, a iz njih se dobijaju sorbati, koji su konzervansi.

Sorbati nastaju kao rezultat procesa koji se naziva sorpcija. U praksi se radi o procesu apsorpcije jedne supstance drugom, pri čemu se apsorbent naziva sorbent, a apsorbovani - sorbat. Široko se koristi u industriji i domaćinstvu.

Ovo je sintetički način za dobijanje E202. Njegova hemijska formula je С6Н7КО2.

Drugi način za dobijanje konzervansa je ekstrakcija iz semenki ploda nekih biljaka.

Po izgledu kalijum sorbat predstavlja praškastu materiju ili granula bele boje i neutralnog ukusa.

Još jedna od njegovih karakteristika je visoka rastvorljivost, najrastvorljiviji je od svih ostalih sorbata. Sobna temperatura mu daje rastvorljivost od 138 grama po litru. Prilikom rastvaranja oslobađa se sorbinska kiselina, koja ima karakteristike aktivnih supstanci. Delovanje supstance se izražava u inhibiciji razvoja kvasnih gljivica i buđi, kao i nekih vrsta bakterija.

Trenutno kalijum sorbat, zajedno sa sorbinskom kiselinom i drugim njenim solima, je najpopularniji konzervans, zato što ne izaziva nikakve štete ljudskom telu. Prihvaćeno je da je maksimalna doza od 0.1 do 0.2 posto mase gotovog proizvoda u kojem se primenjuje.

Kalijum sorbat je dozvoljeni aditiv u EU, kao i u većini zemalja širom sveta. Azijske, evropske zemlje, kao i SAD i Kanada masovno koriste proizvod. Australija je zemlja u kojoj je zabranjen.

Koja svojstva ima kalijum sorbat?

Hleb sa plasnima

Osim toga kao inhibitor buđi i kvasca u prehrambenim proizvodima, kalijum sorbat takođe ima kvalitet povećavanja roka trajanja hrane. Takođe se koristi u mnogim proizvodima za ličnu negu kako bi se sprečio rast mikroorganizama u njima i produžio njihov vek trajanja.

S obzirom na to da je bezbedan, mnogi ekološki orijentisani proizvođači ga koriste kao zamenu za opasne parabene.

Kalijum sorbat pokazuje nisku toksičnost. Smatra se da je sa toksikološke tačke gledišta bezopasan.

Međutim, ima sposobnost da izazove genetske mutacije pod određenim uslovima. Takođe iritira kožu, oči i respiratorni sistem, zbog čega je zabranjen za upotrebu u nekim zemljama.

Dnevna količina supstance ne bi trebalo da prelazi 25 miligrama po 1 kilogramu telesne težine da bi bila bezopasna za ljudsku upotrebu.

Sfere primene kalijum sorbata

Kao konzervans kaalijum sorbat se na prvom mestu koristi u prehrambenoj industriji. On nalazi primenu u konzervisanju voća i povrća, ribe i mesa. Dodaje se u konditorske proizvode, proizvode od jaja. S obzirom na to da sprečava razvoj buđi, aktivno se koristi u kobasicama i sirevima. Možemo ga pronaći u testu za ražani hleb, koje štiti od buđi.

Neutralni ukus kalijum sorbata pretvara ga u savršenog kandidata za konzervans u poslastičastvru ne samo za kolače, torte, nego i za proizvode od čokolade. Odsustvo karakterističnog ukusa čini ga traženim dodatkom za voćne sokove i gazirana pića.

E202 je vrlo čest u azijskoj kuhinji kao konzervans za kisele i začinjene umake i začine koje koriste zbog efikasnih antimikrobnih svojstava koje ispoljava u visoko kiseloj sredini. Dobra zaštita od gljivica i kvasca u ovim sirovinama.

Široko se koristi u proizvodnji vina. Kalijum sorbat vrši aktivnu biološku stabilizaciju vina. U njemu se nakon procesa fermentacije stvara sledeći problem: kvasac koji fermentiše šećer iz soka grožđa može pojesti šećere dodate za zaslađivanje vina. Kvasac se mora neutralizovati i zato se dodaje kalijum sorbat.

Kalijum sorbat možemo pronaći i u konzervisanju mariniranog povrća, zato što ne smanjuje mlečno kiselinsku fermentaciju bez koje konzerviranje neće biti uspešno.

Gde najčešće možemo očekivati da ćemo pronaći E202 šifru?

Zamrznute namirnice koriste kalijum sorbat

Sa sigurnošću možemo naći na etiketama margarina, majoneza, dimljenog mesa, džemova, sokova, slatkih pića, proizvoda od brašna, kobasica, vina, rakije, paradajz paste, kečapa, raznih sireva. U poluproizvodima od mesa i smrznutoj hrani kalijum sorbat je praktično uvek prisutan.

U kozmetici, kalijum sorbat se koristi u proizvodnji šampona, krema i losiona za zaštitu proizvoda od kvarenja. Često se kombinuju sa drugim konzervansima, ali u manjim dozama.

Štetnosti kalijum sorbata

Iako se kalijum sorbat koristi kao konzervans više od jednog veka, još uvek nema potpune jasnoće i saglasnosti o tome koliko je štetan.

Nedostatak proizvoda je što ponekad izaziva alergijske reakcije. Povećana osetljivost na njega, izražena u reakcijama i alergijama u usnoj duplji, grlu i probavnom traktu, kao i migrenama i glavoboljama.

Konzervans je bezopasan i dozvoljen svuda, ali samo u malim dozama. Ova dozvoljena doza za svaku hranu nije veća od 0.2 posto.

Predoziranje negativno utiče na usnu duplju i želudac. Prekoračenje dozvoljenih normi može dovesti do prevremenog porođaja kod trudnica, krvarenja u želucu, oštećenja bubrega i jetre.

E202 nije dozvoljen u dijetama sa zdravstvenim problemom. U njima se hrana jede sveža, a dodatak bilo kakvih konzervansa kvari ishranu. Preporučuje se izbegavanje bilo kakvih suplemenata kodiranih E, s obzirom na to da je utvrđeno da imaju negativan uticaj na bilo koju hroničnu bolest. Iako je proglašen bezopasnim, konzervans E202, još nije dovoljno dobro proučen prilikom njegove upotrebe od strane hroničnih bolesnika.

Važnost kalijum sorbata

Bez sumnje, E202 se može dodati na listu korisnih aditiva zbog svojih mogućnosti za dugotrajno čuvanje hrane i pića, kao i kozmetičkih proizvoda za ličnu njegu.

Pogledajte još koji su najopasniji konzervansi i zašto treba da jedete konzerve na vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas