Kalijum

AdminAdmin
Glavni urednik
24835
Pečurke

Kalijum, natrijum i hlorid čine porodicu elektrolita minerala. Nazivaju se elekrtolitima, jer kada se rastvore u vodi, bivaju provodnici električne energije. Oko 95% kalijuma u organizmu se nalazi u ćelijama, dok natrijum i hlorid se nalaze uglavnom izvan ćelija. Kalijum je jedan od najvažnijih mirkoelemenata u organizmu, a po važnosti, ispred njega su samo kalcijum i fosfor.

Kalijum je veoma važan za normalan rad mišića i nerava. Učestalost i stepen kontrakcije mišića, kao i stepen razdražljivosti nerava, zavise od prisustva kalijuma u normalnim količinama.

Funkcije kalijuma

- Kontrakcije mišića i transmisija nerava. Kalijum ima važnu ulogu u kontrakciji mišića i utiče na stepen razdražljivosti nerava, budući da većina mišićnih i nervnih ćelija ima specijalne kanale za prenos kalijuma unutar i izvan njih samih.

- Kalijum učestvuje u čuvanju ugljenih hidrata, kako bi se oni kasnije iskoristili po potrebi mišića. Takođe, kalijum je veoma važan za održavanje normalnog elektrolitnog i kiselog (pH) balansa u telu. Kalijum može sprečiti preteranu eliminaciju kalcijuma putem urina, koja je posledica konzumacije namirnica koje sadrže so u velikim količinama, pa na taj način pomaže i sprečava da se kosti razređuju.

- Ako ga ima u normalnim količinama, kalijum pomaže u normalnom funkcionisanju mozga, a takođe omogućava bistrinu misli. Istovremeno ovaj mikroelement ubrzava procese eliminacije štetnih materija iz organizma, regulišući balans vode u telu.

- Mnogi lekari preporučuju unos kalijuma kod pojave alergija. Osim toga, on se preporučuje i kao profilaktično sredstvo protiv pojave kamena u bubrezima. U kombinaciji sa potrebnim količinama kalcijuma, kalijum štiti kosti od stanjivanja i osteoporoze.

Nedostatak kalijuma

U svom prirodnom obliku, kalijum se nalazi u velikom broju namirnica. Upravo zbog toga deficit kalijuma nije baš česta pojava. U slučajevima kao što je gubitak tečnosti putem povraćanja, dijareje ili znojenja ili konzumacija nekih lekova, organizam može biti izložen riziku od nedostatka kalijuma. Deficit kalijuma u organizmu se smatra posebnom pojavom - hipokalemija. Simptomi nedostatka kalijuma podrazumevaju slabost u mišićima, zbunjenost, razdražljivost, umor, srčane probleme. Hipokalemija se može javiti kako usled fizičkog, tako i usled intelektualnog stresa, nakon dugog gladovanja i zbog niskog nivoa šećera u krvi.

Zbog njegovog učešća u radu mišića, njegov nedostatak može prouzrokovati usporene, pa čak i u potpunosti blokirane mišićne kontrakcije. To može prouzrokovati ozbijne probleme u radu srčanog mišića, pa čak prouzrokvati i prestanak njegovo rada.

Predoziranje kalijumom

Kada je povećano prisustvo kalijuma u organizmu, on može biti čak i toksičan, a može dovesti do nepravilnog pulsa ili do srčanog napada. Velike količine soli kalijuma (kalijum-hlorid i kalijum-bikarbonat) mogu prouzrokovati mučnine, povraćanje, dijareju i pojavu čireva. Bubrezi imaju važnu ulogu da eliminišu višak kalijuma iz organizma, tako da, ako čovek ima porblema sa bubrezima, trebalo bi ograničiti unos kalijuma.

Budući da kalijum funkcioniše uvek zajedno sa natrujumom, neuravnotežen unos soli (natrijum-hlorid) može takođe povećati potrebu tela za još više kalijuma. Veće količine kalijuma su potrebne i osobama koje imaju visok krvni pritisak. Pri pripremi i termičkoj obradi, namirnice gube dosta kalijuma.

Sledeći lekovi mogu prouzrokovati povećanje nivoa kalijuma u krvi, posebno ako se konzumiraju od strane osoba koje imaju probleme sa bubrezima: lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska /kao što su kvinapril, ramipril, enalapril, kaptopril/, nesteroidni antiinflamatorni lekovi/kao ibuprofen i indometacin/; neaprin i pojedini antibiotici.

Mirođija

Sledeći lekovi mogu prouzrokovati smanjenje nivoa kalijuma u krvi: duga upotreba laksativa; cispaltin - preparat kod hemoterapije; steroidni antiinflamatorni lekovi/ kao što je prednizon i kortizon/; neomicin; lekovi za lečenje astme; tobramicin i diuretici.

Koristi od kalijuma

Kalijum može pomoći, a li imati i važnu ulogu u prevenciji i/ili lečenju sledećih bolesti: ateroskleroza, katarakta, dehidratacija, dijabetes, hepatitis, visok krvni pritisak, zapaljenje u crevima, osteoporoza i druge.

Izvori kalijuma

Kalijum se može naći u obliku dodataka ishrani kao što je to kalijumova so (kalijum-hlorid i kalijum-bikarbonat), kalijum-citrat i kalijum-aspartat. Takođe se može naći i u dodacima ishrani uvidu namirnica.

Kalijum se može naći u raznim namirnicama, a posebno i lako se organizam snabdeva njime putem voća i povrća. Odlični izvori kalijuma su blitva, pečurke i spanać.

Veoma dobar izvor kalijuma su: mirođija, kelj, slačica, prokelj, brokoli, bundeva, melasa, patlidžan, dinja i paradajz.

Dobar izvor kalijuma su: peršun, krastavac, biber, kurkuma, kajsije, koren đumbira, jagode, avokado, banane, tunjevina, iverak, karfiol i kupus.

Najbolji način da sebi obezbedite dovoljne količine kalijuma je da u svoju ishranu uključite što više voća i povrća. Doza kalijuma koju unosimo putem hrane varira od 2.5 do 5.8 g dnevno. U jednoj banani ima 500 mg kalijuma, dok njegov sadržaj u mineralnim kompleksima je minimalan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas