bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tamno ili svetlo pivo?

Tamno ili svetlo pivo?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2171
Pivo

Pretpostavlja se da većina ljubitelja piva preferira svetlo pivo leti i tamno pivo zimi. To je možda zato što se tamno pivo smatra težim od svetlog.

Najstariji zapisi o varenju piva stari su oko 6.000 godina. Oni se odnose na Sumere. Sumer se nalazio između reka Tigris i Eufrat, uključujući Mesopotamiju i drevne gradove Vavilon i Ur. Veruje se da su Sumeri slučajno otkrili fermentaciju kao proces.

Najraniji dokazi za pripremu piva su drevne sumerske gravure. Dobijeni napitak učinio je da se ljudi osećaju „veselo, divno i beskrajno srećno“. Oni su ovo „božansko piće“ smatrali darom od Boga.

Nakon što je Sumersko carstvo uništeno u drugom milenijumu pre nove ere, znanje o pripremi piva nasledili su Vavilonci. Poznato je da su u Vavilonu znali da skuvaju 20 različitih vrsta piva. Međutim, metoda nije bila dobra. Pivo je bilo mutno i nefiltrirano. Vremenom je širenje ovog napitka stiglo do Egipta.

Danas se u svetu proizvodi oko 9 miliona brendova piva. Podeljeni su u zavisnosti od njihovih glavnih indikatora - intenziteta boje, ukusa i arome, na tamna i svetla piva. U svetlom pivu normalno je da se oseti gorčina hmelja, a u tamnom pivu - slatkasti, vinski i ukus karamele, dok je gorčina u njemu mekša.

Svetlo pivo može da sadrži između 8 i 20% suve materije, dok tamno pivo - od 12 do 21%. Ova koncentracija je data ili u procentima ili u stepenima Balinga. Ova jedinica je dobila ime po češkom hemičaru prof. Karlu Napoleonu Balingu (1805–1868).

Sastav piva

Ballingov stepen predstavlja težinski procenat ekstrakta, meren u gramima, sadržan u 100 g rastvora. Iz toga sledi da pivo sa niskim sadržajem alkohola ima gustinu do 5%, sa prosečnom - do 12%, jako pivo ima gustinu od preko 14%.

Gustina, tačnije koncentracija suve materije u sladu, često se pogrešno smatra sadržajem alkohola u pivu. U stvarnosti, ovaj indikator određuje koliko je rastvorenih čvrstih materija iz početne smese (slad, hmelj, itd.) prešlo u pivo.

Obično je ova brojka od 10 do 12%. Ovaj natpis direktno zavisi od sadržaja alkohola u pivu. To je zato, jer ne postoji način da se dobije jako pivo od sirovine male gustine.

Razlika između tamnog i svetlog piva je u boji i ukusu. Prednost se određuje iskustvom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest