Ako ponudite domaće pivo od đumbira nekom našem čoveku, verovatno će pomisliti da se šalite, ipak smo mi tradicionalisti i ovo mora da je neki smešan moderni izum.
Ali u stvari, pivo od đumbira je odavno poznato u drugim zemljama. Neobičan ukus, aroma i boja ovog pića neće vas ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako pokušate da sami napravite pivo od đumbira, koje je, pokazalo se, nešto ukusno i veoma korisno za zdravlje.
Pravljenje piva od đumbira kod kuće je prilično jednostavno, ali će takođe odneti dosta vremena. Ali domaće pivo od đumbira ima bolji ukus od kupljenog u prodavnici.
Uzgred, ako kandirali đumbir, pivo od đumbira je odličan način da iskoristite ostatak sirupa.
Evo 2 recepta za domaće pivo od đumbira, koje možete napraviti kod kuće.
Klasično domaće pivo od đumbira
Sastojci:

- sveži đumbir - 3 kašike, rendani
- šećer - 1 šolja
- voda - 0, 5 šolje
- sok od limuna - od 1 limuna
- suvi pivski kvasac - 0, 5 kašičice
Način pripreme:
- Prvo dodajte rendani đumbir, šećer i 0, 5 šolje vode u lonac;
- Pustite da sve provri i mešajte dok se šećer ne istopi;
- Uklonite sa vatre i ohladite (oko pola sata);
- Sve se procedi kroz cediljku;
- Ako ste već pripremili kandirani đumbir i ostao vam je sirup, možete ga koristiti od sledećeg koraka;
- U sirup dodajte sok od limuna, kvasac i 7 šolja vode. Sve se dobro promeša;
- Zatim sve sipajte u plastičnu flašu, zatvorite poklopcem i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi oko 2-3 dana;
- Čim počne karbonizacija (gaziranje), stavite pivo od đumbira u frižider. Živeli!
Bezalkoholno pivo od đumbira

Biber se može zameniti sa jednim lovorovim listom ili bilo kojim začinima po ukusu, a šećersa medom.
Sastojci:
- đumbir - 0, 4 kg
- šećer od trske - 1, 5 šolja
- limun - 2 komada
- crni biber u zrnu - 8 komada
- gazirana voda - 2 l
- čista voda - 4 šolje
Način pripreme:
- Narendati ili sitno iseckati oljušteni koren đumbira.
- Oljuštite koru limuna;
- U odgovarajuću šerpu sipajte vodu, dodajte masu od đumbira, crni biber i koru limuna;
- Smesu prokuvati, ostaviti da se krčka pod zatvorenim poklopcem 10 minuta na laganoj vatri;
- Tečnost zasladite šećerom, promešajte, kuvajte još četvrt sata sa otvorenim poklopcem;
- Procedite piće kroz krpu, ostavite da se ohladi, sipajte u flaše, napunite ih do 1/4;
- Koncentrat razblažite gaziranom vodom, punite boce skoro do vrha, ostavljajući slobodan samo vrat.
Pogledajte takođe:
- Koristi vode od đumbira;
- Kako sušiti đumbir?
Komentari