Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako napraviti domaće pivo od đumbira

Kako napraviti domaće pivo od đumbira

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
9859
Kako da napravimo domaće pivo od đumbira

Ako ponudite domaće pivo od đumbira nekom našem čoveku, verovatno će pomisliti da se šalite, ipak smo mi tradicionalisti i ovo mora da je neki smešan moderni izum.

Ali u stvari, pivo od đumbira je odavno poznato u drugim zemljama. Neobičan ukus, aroma i boja ovog pića neće vas ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako pokušate da sami napravite pivo od đumbira, koje je, pokazalo se, nešto ukusno i veoma korisno za zdravlje.

Pravljenje piva od đumbira kod kuće je prilično jednostavno, ali će takođe odneti dosta vremena. Ali domaće pivo od đumbira ima bolji ukus od kupljenog u prodavnici.

Uzgred, ako kandirali đumbir, pivo od đumbira je odličan način da iskoristite ostatak sirupa.

Evo 2 recepta za domaće pivo od đumbira, koje možete napraviti kod kuće.

Klasično domaće pivo od đumbira

Sastojci:

Pivo od đumbira

- sveži đumbir - 3 kašike, rendani

- šećer - 1 šolja

- voda - 0, 5 šolje

- sok od limuna - od 1 limuna

- suvi pivski kvasac - 0, 5 kašičice

Način pripreme:

- Prvo dodajte rendani đumbir, šećer i 0, 5 šolje vode u lonac;

- Pustite da sve provri i mešajte dok se šećer ne istopi;

- Uklonite sa vatre i ohladite (oko pola sata);

- Sve se procedi kroz cediljku;

- Ako ste već pripremili kandirani đumbir i ostao vam je sirup, možete ga koristiti od sledećeg koraka;

- U sirup dodajte sok od limuna, kvasac i 7 šolja vode. Sve se dobro promeša;

- Zatim sve sipajte u plastičnu flašu, zatvorite poklopcem i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi oko 2-3 dana;

- Čim počne karbonizacija (gaziranje), stavite pivo od đumbira u frižider. Živeli!

Bezalkoholno pivo od đumbira

Domaće pivo od đumbira

Biber se može zameniti sa jednim lovorovim listom ili bilo kojim začinima po ukusu, a šećersa medom.

Sastojci:

- đumbir - 0, 4 kg

- šećer od trske - 1, 5 šolja

- limun - 2 komada

- crni biber u zrnu - 8 komada

- gazirana voda - 2 l

- čista voda - 4 šolje

Način pripreme:

- Narendati ili sitno iseckati oljušteni koren đumbira.

- Oljuštite koru limuna;

- U odgovarajuću šerpu sipajte vodu, dodajte masu od đumbira, crni biber i koru limuna;

- Smesu prokuvati, ostaviti da se krčka pod zatvorenim poklopcem 10 minuta na laganoj vatri;

- Tečnost zasladite šećerom, promešajte, kuvajte još četvrt sata sa otvorenim poklopcem;

- Procedite piće kroz krpu, ostavite da se ohladi, sipajte u flaše, napunite ih do 1/4;

- Koncentrat razblažite gaziranom vodom, punite boce skoro do vrha, ostavljajući slobodan samo vrat.

Pogledajte takođe:

- Koristi vode od đumbira;

- Kako sušiti đumbir?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest