U prošlosti su bogati ljudi koristili bademe za lečenje raznih bolesti zbog njihovih jakih antioksidativnih svojstava. Tada je badem zaslužio naziv kraljevski i još je poznat kao takav. Ime kraljevski orah je zasluženo zbog vlakana, zdravih masti, fitohemikalija, vitamina i minerala koji ga čine pravim nutritivnim čudom.
Ova vrsta orašastih plodova, poreklom sa Bliskog istoka, je najstarije i najrasprostranjenije iskušenje u ishrani, jer su ljudi davno otkrili ogromne prednosti badema za zdravlje, lepotu i raznovrsnost ishrane.
Već na Bliskom istoku ustanovljeno je da je ulje (maslac) dobijeno iz semena veoma vredno. Skoro polovinu težine suvog badema čini ulje, a njegova proizvodnja je rezultat minimalne toplotne obrade. Evo kako da napravite bademovo ulje.
Dobijanje bademovog ulja i vrste bademovog ulja
Treba razjasniti da su bademi plodovi drveta sa latinskim nazivom Ptunus dulcis i uprkos nazivu orasi, oni su zapravo semenka u središtu ploda badema.
Proizvod bademovo ulje se može dobiti od oljuštenih osušenih jezgara badema jednostavnim presovanjem. Nerafinisano je i zadržava svoje hranljive materije.
Takođe se može dobiti zagrevanjem i hemijskim tretmanom sirovog ulja. Rafinisano bademovo ulje je otpornije na toplotu, ali sadrži manje hranljivih materija.
Postoje dve vrste bademovog ulja - slatko i gorko. Gorko može biti otrovno i koristi se u medicini. Ulje slatkog badema se koristi u kozmetici i kulinarstvu i dragoceno je zbog hranljivih materija koje sadrži.
Sastav i nutritivna vrednost bademovog ulja
Četiri su najvažnija hranljiva sastojka u ulju slatkog badema - vitamin A, vitamin E, omega-3 masne kiseline i cink, od kojih svaki ima svoje prednosti za telo.
Nutritivna vrednost 1 kašike bademovog ulja:
- 119 kalorija;
- 13, 5 grama masti;
- 1, 1 grama zasićenih masti;
- 9, 4 grama mononezasićenih masti;
- 2, 3 grama polinezasićenih masti;
- 35, 9 grama fitosterola;
- 26 procenata dnevne doze vitamina E.
Selen, cink, gvožđe, kalcijum, ugljeni hidrati i drugi minerali su impresivni u njegovom sadržaju.
Koristi bademovog ulja za zdravlje
1. Mononezasićene masti snižavaju holesterol i jačaju krvne sudove i zdravlje srca. Ima odlična antioksidativna svojstva i veoma je dobar izbor za dijabetičare i srčane bolesnike;
2. Štiti ćelije od slobodnih radikala, zbog sadržaja vitamina E;
3. Jača imuni sistem i jača otpornost organizma;
4. Poboljšava varenje i smanjuje težinu;
5. Zbog mononezasićenih i polinezasićenih masti koje sadrži, bademovo ulje snižava šećer u krvi kod dijabetesa
6. Jača pamćenje i promoviše moždanu aktivnost zahvaljujući folnoj kiselini i omega-3 masnim kiselinama;
7. Ima analgetska svojstva i ublažava bol tako što opušta mišiće.
Bademovo ulje u kulinarstvu
U kuhinji bademovo ulje je zdrava alternativa drugim uljima. Njegov ukus je lagan i delikatan i može se koristiti kao dodatak mnogim jelima. Komercijalno je dostupno kao tamno ili belo bademovo ulje.
Tamno ulje se pravi od pečenih, oljuštenih badema i ima izraženiji i intenzivniji ukus. Tamna verzija ima dobre kvalitete ukusa i pogodno je kao dodatak palačinkama i slatkišima. Svetlo je za pečenje i kuvanje.
Svetlije ulje se pravi od blanširanih, oljuštenih badema.
Bademovo ulje ne sadrži laktozu, gluten, životinjske proteine, soju ili druge štetne sastojke i stoga može biti deo veganske ishrane ili zamena za druga ulja.
Nerafinisano bademovo ulje može biti ukusni preliv za salatu, zajedno sa sirćetom i začinskim biljem.
Može se dodati testenini gde će biti zdrava masnoća. Ova vrsta masti se takođe može koristiti u kombinaciji sa bademovim brašnom.
Kako napraviti bademov maslac (ulje) kod kuće?
Nerafinisano bademovo ulje je skupo, ali se lako može napraviti kod kuće. Sve što vam treba je moćan mikser ili procesor hrane i bademi.
Način pripreme:
Stavite 2 šolje badema u procesor za hranu ili blender i meljite 10-12 minuta. Dobijena smesa ima gustu kremastu teksturu i veoma je masna i zbog toga se lepi za ivice posude. Nakon što ga odlepite od zidova, stavite mleveni badem u duboku posudu i začinite ga po želji.
Ovo se može uraditi sa 1 kašikom nektara agave ili meda ili 1/2 kašičice himalajske soli. Izbor aroma može biti između cimeta, vanile ili se mogu dodati seckani bademi. Smesa se čuva u dobro zatvorenoj tegli.
Ako se aroma doda pre nego što je maslac (ulje) spreman, to će ga zgusnuti i otežati rad ili sam blender. Krajnji rezultat može biti nepoželjan.
Oni koji vole izraženiji ukus bademovog maslaca mogu bademe staviti u rernu zagrejanu na 120 stepeni oko 10 minuta. Tako će maslac imati intenzivniji ukus, a i brže će biti gotov.
Neki laki i ukusni recepti sa bademovim maslacem
Bademovo mleko
2 kašike gotovog bademovog maslaca mogu se pretvoriti u čašu mleka ako se maslac umuti u čašu filtrirane vode.
Šejk od badema
Ako se bademovom mleku dodaju banana, kakao, kokos ili drugi željeni sastojak, odličan šejk se može pripremiti za samo 1-2 minuta.
Varijacije sendviča sa bademovim maslacem
Kriške integralnog hleba namažu se bademovim maslacem i na vrh se stavlja kriška grejpfruta.
Varijaciju na kolačiće sa maslacem od kikirikija možete napraviti tako što ćete kolačiće namazati bademovim maslacem i staviti odgovarajuće voće ili povrće po izboru. Na primer, kolačić sa bademovim maslacem i komadom jabuke ili celera.
Brauni sa bademovim maslacem
Potrebni proizvodi:
- Čaša od 250 mililitara sa bademovim maslacem
- Pola šolje smeđeg šećera
- 3 kašike javorovog sirupa
- 2 jaja
- 1/3 šolje kakaoa
- Pola kašičice sode
- Četvrtina šolje seckane čokolade
- Prstohvat soli
Proizvodi za prelivanje:
- 2 kašike komadića čokolade
- Pola kašičice kokosovog ulja
- Himalajska so po ukusu
Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte bademov maslac, šećer, javorov sirup, jaja i dobro promešajte. Dodajte kokosovo ulje, kakao, sodu i so. Slede komadići čokolade. Cela smesa se sipa u pleh obložen papirom za pečenje i peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotov brauni se ostavi da se ohladi.
Preliv se pravi tako što se čokoladni komadići istope na pari i doda im se kokosovo ulje. Prelijte brauni ovim prelivom i pospite kristalima himalajske soli.
Skladištenje bademovog maslaca
Zapečaćeni bademov maslac može se čuvati na sobnoj temperaturi mesecima. Kada se otvori, čuvajte ga u frižideru i može se čuvati 3 do 6 meseci. Prirodni maslac ima kraći rok trajanja.
Kontraindikacije za upotrebu bademovog maslaca
Badem je orašast plod, a alergije na njih su prilično česte. Ako imate dokazanu alergiju na drugu vrstu orašastih plodova, izbegavajte konzumiranje bademovog ulja ili maslaca.
Ako imate dokazanu alergiju na maslac od kikirikija, treba biti oprezan i sa bademovim maslacem, nema veze što je kikiriki mahunarka, a ne orah. Oko 30 odsto onih koji su alergični na kikiriki je takođe alergično na bademe.
Bademov maslac treba izbegavati i u slučaju problema sa bubrezima jer su bademi bogati oksalatima i čestim konzumiranjem ovog maslaca može doći do pojave kamena u bubregu.
Ali oni od nas kojima ne smeta da jedu bademe mogu povremeno da se prepuste uživanju u hrskavim kolačima od badema ili da pojedu parče kolača od badema.
Komentari