Bonapeti.rs»Susamovo ulje

Susamovo ulje

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Susamovo ulje

Susam je jedna od najranije kultivisanih biljaka, a koristi od susamovog ulja su bezbroj. U poslednjih nekoliko godina je susamovo ulje postalo nešto više popularno, ali ne samo jer je relativno jeftina namirnica, već i zato što je veoma korisno i zdravo.

Susamovo ulje se uspešno koristi za prevenciju velikog broja oboljenja i stanja, takođe ima široku upotrebu u kulinarstvu (posebno u kuhinji azijskih naroda), a takođe, nimalo zanemarljivo, jeste i njegova upotreba kao sredstva za ulepšavanje.

Koristi od susamovog ulja

Susamovo ulje je bogato materijama koje štite telo od oboljenja kao što su dijabetes i ateroskleroza, atakođe usporava proces starenja ćelija. Visok sadržaj lecitina čini susamovo ulje odličnom hranom za moždane ćelije. Susamovo ulje se preporučuje kod stanja umora i depresije, kao i za sveukupno jačanje organizma.

Susamovo ulje se dosta koristi u istočnoj medicini Ajuverdi. Preporučuje se za masažu i eliminaciju toksina putem ispiranja usta. Smatra se da je masaža peta susamovim uljem veoma korisna u otklanjanju nesanice.

Susamovo ulje sadrži veoma vredno jedinjenje - fitat, za koje se smatra da smanjuje rizik od pojave raka. Visok nivo magnezijuma u ovom ulju deluje preventivno protiv raka debelog creva.

Istraživanja su pokazala da susamovo ulje blagotvorno deluje kod osoba sa hipertonijom, štiti od upala i upalnih oboljenja, ima antitrombotičko dejstvo, smanjuje oštećenja koja su posledica unosa antibiotika.

Ispiranje usta i grla susamovim uljem svakog jutra može sprečiti zadah i kvarenje zuba. Ovo ulje pozitivno utiče na upalu grla i krvarenje desni. Smatra se da redovno ispiranje štiti od nastanka zubnog kamenca.

Susamovo ulje ima i laksativno dejstvo, pa se zato preporučuje osobama koje imaju konstipaciju. Seme susama je veoma korisno za žene u menopauzi, jer sadrži prirodnu zamenu za ženske polne hormone - fitoestrogen.

Odabir i čuvanje susamovog ulja

Susamovo ulje se može kupiti u specijalizovanim radnjama, a cena mu nije vioka. Potrebno je da se čuva na hlanom i tamnom mestu, ali ne u frižideru, jer na niskim temperaturama ovo ulje postaje gusto i potamni.

Glavni neprijatelji susamovog ulja su toplota, svetlost i vazduh, a ako se nepravilno čuva, onda se može i pokvariti. najbolje je da se ulje iskoristi u roku od 3 meseca nakon otvaranja.

Ulje od susama

Kuvanje sa susamovim uljem

Susamovo ulja ima veoma specifičan ukus i aromu, koji ga čine odličnim začinom za mnoga jela. Svakako je važno da se konzumira u umerenim količinama. Može se koristiti za spremanje jela sa povrćem, jela sa ribom i pirinčem.

Veoma je važno znati da susamovo ulje, koliko god da je korisno, ono ne spada u trajna ulja za kuvanje. To znači da ne treba da se koristi za termičku obradu, jer mu se na taj način gube sva korisna svojstva.

Jela i salate posipajte susamovim uljem pre serviranja i na taj način ćete moći da u potpunosti uživate u ukusu susamovog ulja, a samim tim da iskoristite sve blagodeti koje nudi ovo ulje.

Naravno, sve navedene informacije važe za hladno ceđeno susamovo ulje. U azijskoj kuhinji je ova vrsta ulja veoma popularna, ali imajte u vidu, ako hoćete da spremate sa ovim uljem, vaš izbor treba da bude svetlo susamovo ulje. Tačka zagrevanja ovog ulja je 170 - 210 stepeni.

Ulepšavanje sa susamovim uljem

Osim što je susamovo uje veoma korisno za zdravlje, ono je veoma korisno sredstvo za negu i ulepšavanje. Ono je nezamenljivo kada je u pitanju lepota kose i noktiju.

Na prvom mestu, susamovo ulje je bogato vitaminom E, što ga čini odličnim sredstvom za zaštitu od sunca. Susamovo ulje usporava starenje ćelija kože, deluje antibakterijski i ima detoksifikujuće dejstvo, a čak se smatra korisnim u lečenju psorijaze i ekcema. Može se svakodnevno koristiti, tj. može se koristiti i za pravljenje domaćih maski za lice.

Ovo ulje je odlično i za masažu kože. Nežna masaža sa ovim uljem odmah nakon tuširanja čini kožu mekom i elastičnom. Nekoliko kapi ulja kada se dodaju kupki pomažu u čišćenju organizam i relaksaciji.

Što se tiče kose, susamovo ulje može i tu biti od koristi. Ako se blagim pokretima direktno nanese na kosu, ono poboljšava cirkulaciju i na taj način potpomaže brži rast kose.

Pored toga što štiti kožu od sunca, ovo ulje ima isto dejstvo i kada je reč o kosi, jer stvara zaštitni sloj oko dlake. Susamovo ulje pomaže i kod peruti.

Ono se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa bademovim uljem ili nekim drugim uljem. Kako bi se sprečila lomljivost i cvetanje kose, preporučljivo je da se ulje nanosi celom dužinom kose, a najviše da se nanosi na krajeve.

Štetnost susamovog ulja

Kao i svaka korisna namirnica, susamovo ulja ima i svoje negativne strane. Ovo ulje poboljšava zgrušavanje krvi, pa osobe koje imaju trombozu ili brzu koagulaciju, trebalo bi da ga izbegavaju.Takođe se ne preporučuje upotreba susamovog ulja kod kamena u bubregu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji