Bonapeti.rs»Kokosovo Ulje

Kokosovo Ulje

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196201
Vrste kokosovog ulja

Čisto i nerafinisano kokosovo ulje je potpuno prirodan i organski proizvod, koji može biti koristan za vaše celokupno zdravlje, da vam koristi za ulepšavanje i da vaša jela koja spremate pretvori u veoma korisnu hranu za vas. Kokosovo ulje se pored maslinovog ulja i ulja kakaoa smatra jednim od najkorisnijih ulja. Kod nas njegova upotreba nije toliko rasprostranjena, ali se uprkos tome ovaj proizvod može lako naći. Ipak, treba voditi računa i ne mešati kokosovo ulje sa palminim uljem.

Kako i sami pretpostavljate, kokosovo ulje se dobija od kokosovog oraha. Najvrednije i najkorisnije je nerafinisano ulje, koje se dobija dobija metodom hladnog presovanja osušenog kokosa. Struktura kokosovog ulja je tvrda do 25 stepeni. Kada je temperatura ispod 25 stepeni, kokosovo ulje je stegnuto, a preko 25 stepeni, ono se topi. Zato i čim se nanese na kožu, odmah se topi i brzo ga koža upija.

Boja kokosovog ulja varira od bele do bledožute i nema nikakav specifičan i jak miris, već je on blag i prijatan. Do skoro se za kokosovo ulje pričalo da spada u nezdrave namirnice, pa su naučnici tvrdili da ulje od kokosove kore je štetno zbog zasićenih masti koje sadrži. Specijalisti su u potpunosti demantovali tu činjenicu.

Filipinska ostrva su trenutno najveći svetski izvoznik ovog korisnog ulja. Kokosovo ulje se takođe proizvodi i na obalama Indije, Šri Lanke, Malezije. Tržište kokosovog ulja je veliko, jer se ono koristi za kulinarske, lekovite i kozmetičke svrhe. Na Tajlandu je terapija masaže nezamisliva bez ovog ulja, a vrsta masaže se naziva istočna masaža.

Važna osobina kokosovog ulja je ta što ono, za razliku od drugih ulja koja su formirana od lanaca zasićenih masnih kiselina, ne oksidira tokom prženja ili pečenja. Kokosovo ulje se pre svega sastoji od srednje masnih kiselina. Poznato je da višestruke masne kiseline vode do povećanja lošeg holesterola (LDL) u organizmu, a to za posledicu ima povećan rizik od srčanih problema. Međutim, srednje masne kiseline se pretvaraju u dobar holesterol (HDL).

Kokosovo ulje

Sastav kokosovog ulja

Kokosovo ulje se sastoji od 90% sirove nezasićene masti, koja se javlja u obliku srednje masnih kiselina, kao što smo već i spomenuli. Ove masti održavaju imuni sistem jakim, pozitivno utiču na rad štitne žlezde, kožu i garantuju brz priliv energije. Kokosovo ulje je pravi rekorder što se tiče sadržaja laurinske kiseline, a koja se pritom ni u jednom drugom ulju ne sreće u tolikim količinama. Sasvim je i logična činjenica da je ovo ulje i moćan antioksidant, koji podmlađuje organizam i smanjuje potrebu tela za vitaminom E.

Kokosovo ulje sadrži između 86.5 - 90% zasićenih masnih kiselina, 5 - 6% poluzasićenih masnih kiselina, 1.5 - 2% mononezasićenih masnih kiselina, 45% laurinske kiseline, 17% miristinove kiseline, 8% palmitinove, 8% kaprilne, 7% karponske i 5% stearinske kiseline.

U 100 g kokosovog ulja ima: 862 kcal, 100 g masti, 0 g ugljenih hidrata, 0 g proteina.

Kvalitetno i korisno kokosovo ulje je nerafinisano, hladno presovano, bez dodataka i da ne sadrži hidrogenizovane masti i heksan.

Vrste kokosovog ulja

Postoje 4 vrste kokosovog ulja:

- Organsko, nerafinisano kokosovo ulje, koje se dobija od svežih oraha kokosa;

- Rafinisano kokosovo ulje, kod koga se suva unutrašnjost kokosa rafinira, oduzima joj se miris i boja;

- Hidrogenizovano kokosovo ulje, koje zbog samog procesa ima veću mogućnost topljenja. Kod njega se zasićene masti povećavaju, pa to povećava mogućnost stvaranja štetnih trans-masti.

- Frakcije kokosovog ulja, što i sam naziv kaže da predstavlja delimično kokosovo ulje, tj. od njega se odvajaju višestruke masne kiseline, pa ga to čini još zdravijim. Pri tom procesu se dobijaju kaprilova i kapronska masna kiselina. Otpornije je tokom termičke obrade i može se koristiti za prženje i pečenje.

Odabir i čuvanje kokosovog ulja

Smatra se da najkvalitetnije kokosovo ulje dolazi sa Filipina i da po kvalitetu spada u A kategoriju. Nerafinisano kokosovo ulje je najbolje za kuvanje ili pečenje u rerni, dok frakcije ovog ulja su bolje za prženje. Hidrogenizovano kokosovo ulje bi svakako trebalo izbegavati, jer to ne spada u zdrave proizvode, kao i sve ostala hidrogenizovana ulja.

Kada kupujete kokosovo ulje, obavezno obratite pažnju na deklaraciju i šta tačno sadrži i da li piše da je proizvod čist i organski. Uvek birajte organsko i nehidrogenizovano ulje. Što se tiče cene, kod nas se cene kreću od 500 dinara. Najbolje bi bilo da kokosovo ulje čuvate dobro zatvoreno na hladnom mestu i tako će biti upotrebljivo i do 2 godine nakon otvaranja. Ulje čuvajte na temperaturi do 25 stepeni.

Kokos torta
Fotografija: Kristian Aleksandrov

Kuvanje sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je odavno poznato kao sastojak u kuhinji tropskih krajeva. U većini tropskih zemalja je ono nezamenljivi deo tradicionalne kuhinje, a njegova popularnost polako raste i u Evropi. Kod nas se ovo ulje pominje pre 10 godina kao odličan sastojak za zdrav kuvanje.

Ipak, treba znati da ulje od kokosove kore se treba konzumirati umereno, jer veće količine mogu biti štetne. Dnevno se može uzimati do 2 - 3 kašike kokosovog ulja i može se iskoristiti za jela, napitke ili se može i samostalno konzumirati. Odlično se slaže sa kakaoovim i svim proizvodima od kakaoa, a takođe se dosta koristi i u poslastičarstvu i pravljenju deserta od čokolade.

Kokosovo ulje je zdrava alternativa kravljem maslacu, kao i maslinovom ulju i bilo kom drugom ulju koje ima primenu i u kulirastvu. Može izdržati temperaturu do 180 stepeni i trans-masti se teško stvaraju. Ova vrsta ulja je sve popularnija i u vegetarijanskoj kuhinji i koristi se za pripremu raznih slatkiša, bombona, sirovih tartufa od čokolade i ostalih poslastica. Sa kokosovim uljem se prave i veoma ukusni voćni i mlečni šejkovi. Naravno, sa kokosovim uljem se mogu spremiti i razna slana jela - sa piletinom, svinjetinom, pačetinom, jagnjetinom, teletinom, a takođe tu spadaju i specijaliteti od povrća.

Keks sa koksovim uljem

Koristi od kokosovog ulja

Kokosovo ulje se smatra odličnim saveznikom u očuvanju mladosti i lepote, ali poznato je i po svojim lekovitim svojstvima i pozitivnim uticajima na zdravlje čoveka. Ako kokosovo ulje konzumirate profilaktički, ono će poboljšati vaše varenje i metabolizam, a to takođe može dovesti i do mršavljenja, ali i do jačanja celokupnog organizma.

Kokosovo ulje pomaže kod hipoglikemije, a osim toga poseduje i antivirusna i antigljivična svojstva. Naučnici tvrde da kokosovo ulje u kombinaciji sa raznim fermentima, koji se luče tokom varenja, sprečava razmnožavanje bakterija karijesa. Ovo ulje ima veliku sposobnost da uništi štetne materije u ljudskom organizmu - bakterije Streptococcus mutans, pa samim tim i štiti zube od propadanja.

Korisna masnoća kokosa takođe ima sposobnost da kontroliše nivo holesterola u krvi, povećavajući dobar, a snižavajući loš holesterol. Posledica je automatsko smanjenje rizika od kardiovaskularnih problema. Postoje i podaci da masne kiseline u kokosu uspešno rešavaju probleme bakterije Candida i pomažu kod stanja kandidijaze. Osim što pomaže i poboljšava varenje hrane, korisne masnoće u kokosovo ulju svojim antibakterijskim svojstvima pomažu kod kontrolisanja parazita i gljivica koje su uzročnici nepravilnog rada želuca i problema sa varenjem, kao što je to sindrom nervoznih creva.

Takođe, ove masnoće potpomažu usvajanje vitamina, minerala i aminokiselina. Kokosovo ulje pozitivno utiče i na rad štitne žlezde. Osim svih navedenih koristi, konzumacijom kokosovog ulja uspećete i da skinete koji kilogram i to neće uticati na vašu mišićnu masu. Čudotvorno ulje kokosa je idealno i za masažu, jer ima sposobnost da blago hladi telo, da ublaži bolove u zglobovima, da opušta mišiće i nerve.

Ovim uljem možete tretirati i žuljeve i rane, a ono će stvoriti tanak sloj koji će štititi od prašine i raznih bakterija i virusa. Povređeno mesto će mnogo brže zarasti ako ga lečite kokosovim uljem.

Ulepšavanje sa kokosovim uljem

Da li znate da se vekovima unazad kokosovo ulje nije samo koristilo u ishrani, već i u održavanju mladosti i lepote. Ovaj dar prirode je veoma koristan u nezi kose i kože. Ako već sumnjate u to, moramo napomenuti i da kokosovo ulje ne ostavlja nikakve masne tragove, jer se veoma brzo apsorbuje.

Koža će vam nakon nanošenja kokosovog ulja biti u potpunosti hidratirana, jer ovo ulje čuva vlažnost kože. Ako ga stavite na kosu, ono će učiniti vašu kosu veoma mekom i prijatnom na dodir. To je dovoljan razlog da kokosovo ulje uključite u domaće maske za kosu. Jedna maska za kosu se priprema od 1 kašike kokosovog ulja, 1 žumanceta i malo alkohola. Smesu ravnomerno rasporedite po kosi i kada malo odstoji, isperite je blagim šamponom.

Ako želite lep ten, zaboravite na skupe kreme i ulja za sunčanje, koje i pored ostalog su sumnjivog sastava. U tom slučaju vam kokosovo ulje može biti od velike koristi. Kako bi dobili ravnomeran i lep ten, mažite se uljem od kokosa. Ovo ulje će ovlažiti kožu i zadržati vlagu dugo, a istovremeno će dozvoliti suncu da prodre u vašu kožu, a vi ćete dobiti lep, dugotrajan i ravnomeran ten.

Kokos i ulje

I dodatno možete se oprostiti sa neprijatnim ljuštenjem kože kad izgorite. Kokosovo ulje ima i sposobnost da na prirodan način čuva vašu kožu od štetnog dejstva sunčevih zraka. Neće škoditi ni da ga pomešate sa kremama za sunčanje ili da ga čak i samostalno koristite umesto kreme za lice. Kako i tokom leta, ono vam može biti od koristi i tokom zime i zašitiće vašu kožu od atmosferskih uticaja.

Dokazano je da je kokosovo ulje odličan saveznik u borbi protiv bora. Ako ga redovno nanosite, pomoći će u obnavljanju kože gde su se pojavile prve bore. Usput će vaša koža biti hidratirana, zaštićena i izgledaće sveže. Pored ulja od kakaoa i ulja noja, ulje od kokosa je jedno od najboljih sredstava za borbu protiv nimalo prijatnih strija.

Nanošenje kokosovog ulja na čistu kožu će vam pomoći da ublažite i rešite probleme pukotina na koži. Može se zaključiti da je kokosovo ulje bukvalno obavezan proizvod za trudnice čija koža prolazi kroz razne promene dok im raste stomak ili se goje, što je i najnormalnija pojava za svaku buduću majku, koja nosi dete.

Kokosovo ulje vam može pomoći i kod ispucalih ruku i peta. Možete ga namazati blagim masažnim pokretima svuda po telu - na lice, vrat, grudi, stomak, ljubavne držače, zadnjicu, bedra, listove, pete i stopala. Možete čak kokosovo ulje koristiti i kao sredstvo za izbeljivanje zuba i sa pastom za zube, kao balzam za kosu, losion za čišćenje šminke, balzam za usne i kao losion za masažu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas