Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste maslinovog ulja i njihova upotreba u kuvanju

Vrste maslinovog ulja i njihova upotreba u kuvanju

Vrste maslinovog ulja i njihova upotreba u kuvanju

Zanimljiva je činjenica da je, posle vode, tečnost koju čovek najviše koristi u kulinarske svrhe maslinovo ulje. To uopšte nije slučajno, uostalom biljno ulje dobijeno od maslina je jedno od najkorisnijih stvari koje možemo naći u našoj kuhinji.

Pre nego što vas upoznamo sa različitim vrstama maslinovog ulja, važno je napomenuti da bez obzira šta vam kažu u prodavnici ili šta piše na etiketi, svako drugo tečno ulje dobijeno upotrebom rastvarača, metodom reesterifikacije ili mešanjem sa drugim biljnim uljima, nije kvalifikovano kao maslinovo ulje. Tehnologija proizvodnje maslinovog ulja je strogo definisana i kada izuzmemo neke moderne tehnologije, nije se menjala milenijumima.

Pre svega, određene razlike u ukusu maslinovog ulja potiču od različitih sorti maslina od kojih se proizvodi. Svaka od njih ima svoje jedinstvene kvalitete i ukuse koji utiču na konačni proizvod.

Neke vrste maslinovog ulja se prave mešanjem različitih sorti maslina, dok se druge vrste, koje se nazivaju monosortna maslinova ulja, prave od maslina iste sorte. Raznovrsnost zasađenih maslina, kao i zrelost ploda, komponente su koje najviše doprinose ukusu maslinovog ulja.

Postoje tri glavne vrste maslinovog ulja. To su hladno ceđeno, presovano i čisto maslinovo ulje. Najbolje je hladno ceđeno maslinovo ulje, koje se naziva i ekstra djevičansko.

Bogato je vitaminima i hranljivim materijama. Ne podleže nikakvoj toplotnoj ili hemijskoj obradi. Dobija se hladnim ceđenjem izuzetno kvalitetnih maslina.

Vrste maslinovog ulja i njihova upotreba u kuvanju

Ova vrsta maslinovog ulja je čisto, nezačinjeno i superiorno u svakom pogledu. Sadrži dve vrste vrednih masnih kiselina u optimalnom odnosu – 80% oleinske kiseline i 10% linolne kiseline. Takođe je izvor vitamina A i E, poznatih kao vitamini večne mladosti.

Devičansko maslinovo ulje ili samo ceđeno maslinovo ulje se takođe dobija prvim ceđenjem ploda i proizvodi se bez rafinacije. Tehnički, devičansko maslinovo ulje može imati nivo kiselost i do 3%, međutim praksa industrije u zemljama proizvođačima je da kiselost drži ispod 2%. Njegova intenzivna aroma varira, a ukus je lakši od hladno ceđenog maslinovog ulja.

Čisto maslinovo ulje je mešavina devičanskog i rafinisanog maslinovog ulja. Ima veoma malo vitamina E. Zbog toga proizvođači dodaju nerafinisano maslinovo ulje da dodaju ukus, boju i aromu kombinaciji.

Njegov niži sadržaj hranljivih materija u poređenju sa devičanskim maslinovim uljem čini ga jeftinijim. Ovo maslinovo ulje se ne može koristiti za prelive i pogodnije je za kuvanje na višim temperaturama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest