Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najkorisnije vrste ribljeg ulja

Najkorisnije vrste ribljeg ulja

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Najkorisnije vrste ribljeg ulja

Riblje ulje ima visok sadržaj omega masnih kiselina koje igraju važnu ulogu u fiziološkim procesima našeg tela.

Oni regulišu proizvodnju hormona koji učestvuju u procesima prenosa kiseonika u vlakna, održavaju zdravlje krvnih sudova, poboljšavaju funkciju digestivnog trakta i urinarnog sistema, normalizuju moždanu aktivnost, sprečavajući razvoj dijabetesa i srčanih oboljenja, smanjuju upalne procese, povećavaju imunitet, učestvuju u stvaranju retinalnih membrana i neuronskih membrana, smanjuju intenzitet bola kod artritisa i artroze, poboljšavaju stanje kože, pomažu u rastu čiste mišićne mase, suzbijaju povećani apetit i povećavaju kognitivne funkcije mozga.

Jedna od najvažnijih komponenti ribljeg ulja je Omega-3.

Efikasnost zavisi od njegove koncentracije. Omega-3 kopleks esencijalnih masnih kiselina koje naše telo nije u stanju da proizvodi samostalno: alfa-linolenska (ALA), eikosapentaenojska (EPA) i dokozaheksaenojska (DHA). ALA je biljno proizvod, EPA i DHA su životinjskog porekla.

Ove masne kiseline mogu da se sintetizuju u malim količinama u našem telu (do 5% - 7%), ali ovo nije dovoljno da bi se odgovorilo na dnevne potrebe. Eto zbog čega je važno da obogatit svoju dijetu hranom bogatom Omega-3 ili da uzimate Omega-3 u obliku dodataka ishrani.

Koje je najkorisnije riblje ulje?

Šta da tražite prilikom izbora pravilnog suplementa?

Kvalitet sirovina

Postoje dve vrste ribljih sirovina: od leđa ribe (riblje telesno ulje) ili od riblje jetre (ulje riblje jetre). Ne preporučuje se odabir ribljeg ulja od jetre kao sirovina, s obzirom na to da toksične materije mogu da se nagomilaju u jetri i one ne mogu u potpunosti da budu odstranjene za vreme filtracije.

Struktura

Procenat EPA/DHA treba da bude najmanje 60%. Količinski odnos EPA/DHA kiselina takođe je važan, 2:1 se smatra najefikasnijim. Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije dnevna potreba Omega-3 masnih kiselina je od 500 do 1000 mg.

Krilovo ulje

Oblik

Proizvođači proizvode lekove na osnovu Omega-3 u četiri oblika:

- Prirodni trigliceridi su oblik koji se javlja prirodno. U našem telu prolazi kroz puni i brzi metabolizam, odnosno potpuno se asimiliše. Koncentracija Omega-3 u njima je mala i takve frakcije ne prolaze temeljni stepen prečišćavanja od primesa teških metala. Omega-3 u tečnom obliku je uvek po pravilu u obliku triglicerida. Oznaka TG;

- Etil esteri su sintentizovana materija, rezultat industrijske prerade ribljeg ulja je etil alkohol, da bi se dobila visoka koncentracija Omega-3 u njemu i da se očisti od toksina. Ovaj oblik je bezopasniji, ali telo ga manje apsorbuje. EE je oznaka etil estera;

- Reesterifikovani trigliceridi. Ovaj oblik je otporan na oksidaciju. Prerađene sirovine se brzo usvajaju i zadržavaju do 90% masnih kiselina. RTG oznaka;

- Fosfolipidi. Ovo je najskuplju oblik krilovog ulja. On ima najvišu koncentraciju Omega-3, brzo se metaboliše i gotovo u potpunosti se apsorbuje. Još jedna značajna prednost ovog oblika je sadržaj astaksantina u njemu - moćni antioksidansi. Bezopasna je za trudnice, jer životinje sa školjkom ne nagomilavaju živu Ph oznaka.

Stepen prečišćavanja

Riba ima tendenciju da nagomila teške metala u svom telu i što je riba voća, to više toksina sadrži. Farmaceutska industrija ima GMP i GOED standarde za kvalitet i bezopasnost, koj igarantuju visok stepen čistoće.

Druge karakteristike

Druge karakteristike vrsta suplemenata sa ribljim uljem uključuju miris, kapsule ili tečni oblik, veličinu i vrstu kapsula i dr. One su važne zbog ličnih preferencija i tolerancije pojedinca. Neki ljudi teško gutaju velike kapsule, drugi ne podnose miris i aftertejst ribe.

Neki od suplemenata sa ribljim uljem sadrže dodatno druge komponenta kao šti su vitamin E, proizvodi od soje i drugi.

Unos ribljeg ulja

Šta je zdravije: dodatak ishrani ili ishrana sa ribom?

Preporuka Američkog udruženja za srce za profilaktiku kardiovaskularnih oboljenja je da se konzumiraju porcije barem od 2 100 grama masne ribe (sardela, iverak, haringa, skuša, losos, sardine i dr.) na nedelju dana. Za ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima postoje takvi faktori rizika za njhov razvoj se preporučuju barem četiri porcije ribe nedeljno.

Prilikom dobijanja omega-3 iz ribe otkriveni su dodatni efekti na ljudsko telo koji nisu primećeni prilikom korišćenja dodataka ishrani. Na primer dnevni unos 250-400 mg EPA + DHA sa hranom usporava progresiranje ateroskleroze, sprečava infarkte i smanjuje rizik od iznenadne smrti zbog srčane aritmije.

Konzumiranje po 2 do 4 porcije ribe sedmično smanjuje rizik od insulta za 6%, a 5 ili više porcija nedeljno za 12%. Ishrana sa ribom je povezana sa značanim smanjivanjem rizika od recedima i smrti od raka dojke, sa manjim rizikom od razvoja očnih bolesti poput povezane sa uzrastom makularne degeneracije i centralne geografske atrofije i sa značajnim smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa rtinopatija kod ljudi sa dijabetesom tipa ".

Unos omega-3 suplemenata u kombinaciji sa konzumacijom masne ribe (3 ili više porcija nedeljno) je povezan sa 48% smanjenjem rizika od venske tromboembolije.

Gornji efekti se primećuju kada se konzumira samo masna riba. Jedna porcija masne ribe poput lososa se izjednačava u omega-3 sa čteiri porcije posne ribe kao što je bakalar.

Smatra se da je veći broj efekata na ljudsko telo prilikom konzumacije ribe u odnosu na unos suplemenata sa omega-3 povezan sa sledećim tačkama:

- Osim omega-3 kiselina riba sadrži i druge hranljive materije i masne kiseline koje takođe imaju pozitivan efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema;

Omega-3 namirnice

- Odnos DHA prema EPA u većini suplemenata je drugačiji od onog kod riba. U masnim ribama sadržaj DHA povećava sadržaj EPA (ponekad značajno), dok u suplementima, naprotiv, sadržaj DHA je značajno manji od sadržaja EPA.

Ako su riba i morski plodovi jedini izvor omega-3 za organizam, onda treba da zapamtite da teški metali, pesticidi i radionukleidi mogu da se nagomilaju u ribi. Kada čovek jede mnogo ribe, postoji opasnost da unese dozu toksičnih materija, poput žive, dioksina ili polihlorisani bifenili. Poslednja dva čak i u niskim koncentracijama, ali uz dugotrajno izlaganje telu, mogu da budu kancerogeni.

U suplementima Omega-3 živa obično ne postoji, zato što se povezuje sa proteinima, a ne sa uljima. Takođe je poznato da losos, uzgajan u veštačkim rezervoarima, sadrži nekoliko puta više polihlorisanih bifenila i diokisna nego divlji losos.

Zbog potencijalne riblje toksičnosti za treudnice i dojilje i decu preporučuje se da ograniče unos ribe do jedne porcije nedeljno. Dugotrajna upotreba suplemenata sa rbljim ulje je bezopasna dok dnevni unos nije previše visok i riblje ulje nije zaprljano. Suplementi su bezopasniji od konzumacije ribe svaki dan zbog sadržaja žive u mnogim vrstama ribe.

Riblje ulje

Zaključak

Najbolji oblik ribljeg ulja zavisi od vaših potreba i preferencija. Osnovno nešto što treba da pratite je:

- Pre nego što kupite dodatke ishrani priverite prisustvo sertifikata: standarde o kvalitetu i bezopasnosti GMP i GOED;

- Obratite pažnju na precentualni sadržaj i odnos EPA i DHA;

- Dajte prednost reesterifikovanim (ili ponovno esterifikovanim) ribljim uljima, a ako možete da priuštite sebi - krilovo ulje;

- Obratite pažnju na sastav i sirovine proizvođača. Dajte prednost sitnim ribljim vrstama ulovljenim u prirodnim vodama;

- Pridržavajte se roka trajanja leka. Ukoliko osetite neprijatan miris, nemojte koristiti suplement, s obzirom na to da to može da bude zbog oksidiranja proizvoda.

Izbor preporučujuće doze Omega-3 se određuje u zavisnosti od potreba vašeg tela. Najbolje je da je odredite nakon konsultacije sa vašim lekarom.

Da biste popunili potrebne porcije ribe nedeljno, pogledajte naše ukusne predloge za ribu na roštilju ili pak iskoristite korisnih kombinaciju ribe sa paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest