Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da kuvamo crnu leblebiju?

Kako da kuvamo crnu leblebiju?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219372
Kako da kuvamo crnu leblebiju?
Fotografija: Gabriela

Ispostavlja se da je crna leblebija ređa od bele, a to je drevna mediteranska biljjka. Crna leblebija se razlikuje od bele leblebije po manjem plodu, sa crnim i tankim slojem, naborana je i neravna. Unutar je seme belo-žute boje.

Ova sorta leblebija, u poređenju sa belom, ima mnogo bogatiji i izraženiji ukus i s njom možete da kuvate različita jela od leblebije. Nije ni čudno što je šefovi kuhinje sve više koriste u svojim jelima.

Ako razmatramo upotrebu crne leblebije u hrani sa dijetetskog stanovišta, onda je najbolje da je sami pripremite, tj. bez kombinovanja sa mnogim drugim sastojcima, poput pasulja. Dobro je konzumirati je tek lagano prokuvanu u vodi, dodati čen belog luka i lovorov list ili ruzmarin za aromu i poslužiti sa malo dobrog maslinovog ulja.

Crna leblebija - njena upotreba u kuvanju

Kuvana crna leblebija ima dobru mekanu teksturu, pa možete praviti sve vrste kremova, pire krompir, vegetarijanske supe, tj. uz dodatak malo testenine ili pirinča.

Crna leblebija

Crna leblebija zahteva dugo potapanje (više od 12 sati) i takođe duže kuvanje, jer voda dobija intenzivnu crnu boju.

Potapanje crne leblebije je neophodno ne samo da bi se skratilo vreme kuvanja, već i da bi se isprali neki njegovi „zagađujući“ elementi kao što je fitinska kiselina, koja sprečava apsorpciju mineralnih soli u našem telu. Zbog čega je preporučljivo uvek baciti vodu od potopljene crne leblebije.

Čorba od crne leblebije - prava udobna hrana

crna leblebija - 200 g potopljena i skuvana

mesnata slanina - 100 g

testenina - 200 g ditalina ili druga

celer -2 stabljike

ruzmarin - 1 stabljika

beli luk - 1 čen

maslinovo ulje

Crnu leblebiju operite, prelijte hladnom vodom i ostavite da se potapa najmanje 18 sati. Periodično menjajte vodu.

Nakon potapanja, isperite, ponovo pokrijte hladnom vodom i kuvajte oko 2 sata od trenutka ključanja vode.

U međuvremenu mesnatu slaninu isecite na kockice. Celer operite i isecite na male kockice.

U posebnu šerpu sipajte nekoliko kašika maslinovog ulja i zagrejte ga, dodajte oljušteni i zgnječeni čen belog luka. Kada maslinovo ulje počne da miriše na beli luk, dodajte slaninu i pržite je nekoliko minuta, a zatim dodajte celer. Pržite 2-3 minuta i sklonite sa vatre.

Posle 2 sata kuvanja leblebije, prebacite je u šerpu sa slaninom i celerom (izvadite rešetkastom kašikom). Uklonite čen belog luka, prelijte hladnom vodom i pustite da proključa. Kuvajte još sat i po. Na samom kraju dodajte grančicu ruzmarina i testeninu, posolite po ukusu.

Kada je testenina gotova, sklonite šerpu sa vatre. Uklonite ruzmarin.

Čorba od leblebije je gotova i naravno možete je pripremati i sa običnom leblebijom!

Poslužite sa malo maslinovog ulja. Količinu tečnosti prilagodite prema svom ukusu.

Za ukusne ideje sa leblebijom pogledajte ove recepte za zdravi humus, janiju sa leblebijom ili recepte sa brašnom od leblebija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest