Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Brašno od šipka - koristi i primena

Brašno od šipka - koristi i primena

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Brašno od šipka - koristi i primene

Šipak je jedinstvena biljka jer ima veoma širok spektar blagotvornog dejstva, zbog čega se široko koristi ne samo u medicini već i u kozmetologiji. Izuzetno blagotvorno deluje na ceo organizam, a danas je i ova biljka priznata od strane tradicionalne medicine. Zato veliki broj ljudi ovaj pravi prirodni dar koristi za lečenje niza bolesti, ali i za pripremu mnogih kulinarskih užitaka.

Plodovi šipka su bogati raznim vitaminima, mineralima i mikro elementima. Zbog toga je šipak koristan u bilo kom obliku, uključujući i kao brašno od šipka. Na primer, plod ove biljke ima 50 puta više vitamina C od bilo kog drugog citrusa.

Od davnina, čaj od šipka je bio cenjen jer pomaže u lečenju prehlade i brojnih drugih respiratornih oboljenja, ublažavajući simptome. Šipak je takođe veoma bogat vitaminom A, K, antioksidansima, organskim kiselinama, riboflavinom, pektinom, tiaminom, taninima, piridoksinom, solima i mnogim drugim korisnim materijama. Izuzetno je vredan izvor magnezijuma, mangana, fosfora, kalcijuma i nikla.

Koristi od brašna od šipka:

- antibakterijsko dejstvo;

- antiinflamatorni efekat;

- poboljšava funkciju jetre i bubrega;

- ima snažan diuretički efekat;

- povećava imunitet;

- bogat izvor mnogih minerala, vitamina i antioksidanata.

Kako se dobija brašno od šipka

Najčešće se od šipka pripremaju različita pića, koja ne samo da imaju antiinflamatorna svojstva, već imaju blagotvorno dejstvo na jetru i bubrege. Takođe stimulišu aktivnost gastrointestinalnog trakta, imaju diuretički efekat, ne iritiraju bubrege i ublažavaju otok.

S druge strane, vitamin C, ili takozvana askorbinska kiselina, pozitivno utiče na cirkulatorni sistem, sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka i aterosklerozu. Vitamin P, koji se takođe nalazi u plodovima šipka ove biljke, podstiče bolju apsorpciju vitamina C u zidovima jednjaka. Vitamin A ili takozvani retinol zaustavlja štetno dejstvo radionuklida i toksičnih materija.

Brašno od šipka se dobija sušenjem ploda, što je prilično spor proces. Međutim, to je optimalna opcija, jer na ovaj način biljka nije podvrgnuta bilo kakvim stresnim uticajima, kao što je visoka temperatura, a to pomaže da se sačuvaju mnoga korisna svojstva i sastojci šipka. Na ovaj način se čuvaju svi vredni kvaliteti voća mlevenjem celog voća u procesu proizvodnje brašna.

Primena brašna od šipka je veoma raznolika. Može se dodati u kuvanje raznih peciva, ali i za pripremu hladnih i toplih napitaka. Od brašna šipka možete napraviti čak i čaj koji postaje veoma nežan, ukusan, bogat i koristan.

Primena brašna od šipka

Često se dodaje čak i kremovima, zbog svog antibakterijskog dejstva. Druga opcija za primenu brašna od šipka je u šejkovima, ali budite spremni na njegov blago kiselkast ukus, koji, međutim, doprinosi povećanju apetita. Možete ga bezbedno koristiti čak i u sirovom obliku, jer je potpuno bezbedan.

Ako volite da budete kreativni u kuhinji, onda slobodno koristite brašno od šipka da napravite ukusne krekere ili slatke keksiće u kombinaciji sa drugom vrstom brašna. Upravo zbog brojnih korisnih svojstava i prijatnog ukusa, brašno od šipka je sve traženije kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ako ga još niste probali, slobodno ga dodajte na svoju listu obavezne kupovine sledeći put.

Pročitajte takođe:

- kako čuvati šipak;

- kako sušiti šipak;

- i kako napraviti vodicu od šipka;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest