Način pripreme
Šipak se bere sa mesta koja su čista i dobro osvetljena suncem - takav šipak je bogat vitaminom C. Važno je da se šipak bere pre mraza, jer se tada količina vitamina C dosta smanjuje.
Obrani šipak se dobro opere i stavi u šerpu i prekrije većom količinom vode. Da bi se skuvao potrebno mu je više od sat - sat i po, a voda će uvreti.
Nakon što je šipak skuvan, ostavimo smesu da odstoji dok se ne ohladi (ja ostavim da odstoji jednu noć i da se zgusne).
Posle pasiramo smesu kroz sito za brašno zahvatajući po malo - po dve šake i počnemo da trljamo. U već protrljanu smesu dodamo malo vode i vratimo na ringlu da provri. Kada se ohladi ponovimo proceduru.
U dobijeni pire dodamo šećer u odnosu 2:1 (pire:šećer, ako želite može i 1:1, ali meni je tako previše slatko).
Kuvam na ringli dok se ne zgusne pazeći da ne zagori i ne zaboravljamo da mešamo. Pripremimo suve i tople teglice.
Pre nego što je marmelada, gotova stvaljam prstohvat limontusa i razlivam. Odmah zatavram poklopce i okrećem, tako nema potrebe za sterilizacijom. Proces je dug i težaak, ali krajnji rezultat vredi!