bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Cinarin u artičoki - u čemu pomaže ovaj korisni sastojak?

Cinarin u artičoki - u čemu pomaže ovaj korisni sastojak?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
cinarin u artičoki

Smatramo da je artičoka povrće, ali to ustvari nije tačno. Artičoka je vrsta trna. Ova bodljikava biljka je izuzetno korisna zbog svog hranjljivog sadržaja. Sadrži obilje hranljivih i lekovitih supstanci, među kojima se izdvaja jedan - cinarin, koji se nalazi samo u artičoki i ni u jednoj drugoj biljnoj vrsti.

Šta je cinarin i šta ga čini tako vrednim?

Cinarin je bioflavonoid. To je jedan od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi, moćan hepatoprotektor, koji stimuliše uklanjanje soli teških metala iz organizma, služi za prečišćavanje šljake, za uklanjanje viška tečnosti iz organizma.

Pored navedenih blagodeti, cinarin izuzetno blagotvorno deluje na sistem za varenje, a njegova uloga se proteže na sve organe sa akcentom na jetru i žuč.

Jetra ima zadatak da filtrira krv koja ulazi u digestivni trakt pre nego što pređe u druge organe u telu. Ovo je pozicionira kao najvažniji organ, laboratoriju celog organizma. Njeno zdravlje određuje zdravlje celog tela.

Cinarin čisti jetru, oslobađa je od štetnih nakupina. Takođe razgrađuje lekove, lekove i alkohol koji ulaze u telo i štetno deluju na organ.

koristi od cinarina

Cinarin stimuliše lučenje žučnih sokova, čime se poboljšava funkcija žuči. Žučni sok olakšava razgradnju masti, stimuliše peristaltiku i podržava proces čišćenja organizma od toksina. Zahvaljujući cinarinu koji se nalazi u listovima artičoke, protok žuči se povećava postepeno, prirodno, bez negativnog uticaja na organizam.

Supstanca cinarin dobro deluje kod stomačnih tegoba kao što su nadimanje i gasovi jer uspešno normalizuje stanje celokupne crevne flore.

Sa ovim antioksidansom postiže se potpuna detoksikacija organa u telu. A kada se postigne unutrašnja ravnoteža, neprijatna stanja, kao što su višak kilograma i problematična koža, mogu se vrlo lako kontrolisati.

Antioksidans cinarin se bori protiv slobodnih radikala, regeneriše ćelije i poboljšava strukturu kože, čuvajući njen mladalački izgled i svežinu.

Cinarin pomaže normalno funkcionisanje glavnih organa i sistema u telu.

Takođe pogledajte: Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest