Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za kuvanje artičoke

Saveti za kuvanje artičoke

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Srž artičoke

Za osobu koja nema iskustva sa kuvanjem artičoke, ovaj poduhvat može izgledati kao pravo iskušenje. U stvari, nema ništa tako komplikovano i ako pratite određene korake, prvi pokušaj će dati sjajne rezultate.

16. mart je dan artičoke u SAD, pa da vidimo kako da je pripremimo što ukusnije.

Potreban vam je veliki nož, makaze, emajlirana šerpa - u aluminijumu ili metalu artičoka pocrni, cediljka, kuhinjska krpa i kašika. Predvidite za svaku osobu za stolom po jednu artičoku i limun.

Osnovni saveti za kuvanje artičoke korak po korak počinju sa čišćenjem. Odrežite gornju trećinu artičoke tako da se vidi jezgro. Odrežite stabljiku i spoljne listove, ako ima oštećenih listova - uklonite i njih.

Sa svakog lista makazama odrežite gornji deo - ne koristi se za jelo. Artičoku dobro operite, vodeći računa da ne uđe prljavština između listova. Nanesite pola limuna na listove gde ste ih isekli da ne potamne.

Sipajte vodu u šerpu i dovedite je do ključanja. Celu količinu artičoka stavite u cediljku sa korenom na gore. Stavite cediljku preko kipuće vode oko 30-40 minuta.

Da biste sačuvali boju artičoke dok voda ključa, u nju sipajte sok od limuna – 4 kašike na litar vode. Da biste proverili da li je artičoka spremna, izvadite jednu pomoću krpe.

Saveti za kuvanje artičoke

Povucite list i ako se lako skida, artičoka je gotova. Ako ćete poslužiti hladno jelo od artičoke, izvadite cediljku iz ključale vode i potopite je u šerpu sa hladnom vodom.

Pomoću kašičice ili prstiju uklonite nekoliko listova iz sredine povrća. U jezgru ćete videti vlaknasti deo - unutrašnja vlakna biljke, koja se nazivaju i "seno", koja nisu jestiva i moraju se ukloniti.

Artičoke je najbolje poslužiti tople sa sosom od pavlake ili maslinovim uljem sipanim u jezgro, začinima poput estragona i kima, možete dodati sok od limuna ili pomorandže.

Artičoka se jede tako što joj se listići jedan po jedan otkidaju, počevši od spoljašnjih, i potapaju se u sosu. Jezgro listova se isisava prolaskom između zuba ili nožem i viljuškom.

Prilikom serviranja ne zaboravite da stavite tanjir za ostatke od listova artičoke. Moraju se staviti i posude sa vodom i sokom od limuna za pranje prstiju, kao i salvete za sušenje.

Pogledajte više:

- Za šta je korisna artičoka;

- Kako oljuštiti artičoku;

- Cinarin u artičoki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni