Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Listovi artičoke - koristi i primena

Listovi artičoke - koristi i primena

Listovi artičoke - koristi i primena

Artičoka je više poznata po svojoj kulinarskoj upotrebi i u receptima kuvara. Međutim, listovi ovog povrća imaju i druga korisna svojstva koja su našla svoju primenu u narodnoj medicini. Oni igraju ulogu kurativnog i preventivnog sredstva kod brojnih bolesti.

Ova njihova upotreba je zbog aktivnog sastojka u njima koji se zove cinarin. Ova moćna supstanca se ne nalazi ni u jednom drugom voću ili povrću, što čini artičoku cenjenom u medicinskoj praksi na osnovu narodnih lekova.

Cinarin ima snažno antisklerotično dejstvo, zbog čega je efikasan kod hepatitisa, oboljenja jetre i žuči, ateroskleroze. Takođe se koristi za alergije i ekcem. Cinarin artičoke čini lek za giht, artritis, visok holesterol i gojaznost. Ove raznovrsne prednosti su posledica njegovog snažnog antioksidativnog delovanja.

Za šta su dobri listovi artičoke

- Listovi artičoke su korisni za čišćenje jetre od toksina, za otklanjanje nakupina steatoze, za uklanjanje upale jetre. Kada se teški metali akumuliraju u telu, oni takođe imaju efekat čišćenja, koji se koriste u obliku infuzije;

- Za gojaznost i nealkoholnu masnu bolest jetre preporučuje se uzimanje ekstrakta lista artičoke dnevno tokom dva meseca kako bi se smanjila upala jetre i izazvalo manje taloženje masti.

Naučnici veruju da su određeni antioksidansi koji se nalaze u artičokama – cinarin i silimarin – delimično odgovorni za ovu korist;

Listovi artičoke

- Ekstrakt lista artičoke može pomoći osobama sa visokim krvnim pritiskom. Studija sa takvim pacijentima otkrila je da konzumacija ekstrakta lista artičoke dnevno tokom 12 nedelja smanjuje dijastolni i sistolni krvni pritisak;

- Artičoka je odličan izvor vlakana, održavajući digestivni trakt u dobrom stanju stvarajući posebne bakterije;

- Sadržani inulin čini ekstrakt lista artičoke pravim vrednim prebiotikom. Osim toga, zahvaljujući cinarinu otklanja neprijatna stanja, kao što su otok, mučnina i žgaravica. Takođe stimuliše proizvodnju žučnog soka, ubrzavajući rad celog digestivnog sistema;

- Antimikrobna svojstva koja se kriju u listovima artičoke čine ih idealnom opcijom kao sredstvom za prevenciju od neprijatnih oboljenja važnih organa, pre svega jetre.

Ako želite da pravilno kuvate artičoke, pogledajte ove predloge za pečene artičoke.

Najvažnija korist povrća je da shvatite kako izgubiti težinu sa artičokama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest