Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?

Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
čaj od artičoke

Artičoka je gost za našim stolom. Izgleda kao cvet, a zapravo je ukusno i zdravo povrće. Bogata je bioaktivnim supstancama, a njeni ukusni kvaliteti čine je prefinjenim gostom kulinarskih recepata.

A u Vijetnamu se tradicionalni čaj priprema od artičoke, koja je pravi eliksir zdravlja i mladosti. Zato povrće zovu vijetnamski ginseng - toliko je velika njegova lekovita moć.

Napitak je neverovatno bogat i taman, a potrebna je samo kašika osušenih listova artičoke i ključale vode. Blago gorak čaj od artičoke može se zasladiti i začiniti medom, mlekom ili šećerom.

Korisna svojstva ovog čaja su zaista brojna:

- posledica su prisustva inulina u sastavu povrća, koji zamenjuje glukozu i normalizuje šećer u krvi;

- takođe se bori protiv slobodnih radikala i dobar je za rad srca i krvne sudove.

koristi čaja od artičoke

- čaj od listova artičoke podržava zdravlje organa za varenje, normalizuje rad creva, čisti creva od toksina.

- čisti jetru, jer ima snažno detoksikaciono dejstvo, i čisti celo telo od teških metala.

- smanjuje nivo holesterola u krvi.

- podržava reproduktivni sistem i muškaraca i žena.

- odlično je sredstvo za mršavljenje, što je posledica 3 faktora - niskog nivoa kalorija, diuretičkog dejstva i sposobnosti da apsorbuje masti i eliminiše ih, zahvaljujući cinarinu koji se nalazi u povrću.

Čaj od artičoke je savršen za jutarnju i popodnevnu konzumaciju. Otupljuje osećaj gladi. Lako se priprema i može se koristiti u različitim receptima.

Čaj se može napraviti tako što se 1 artičoka prokuva dok ne omekša, doda se sok od 1 limete i pije topao pre jela.

Po vijetnamskom receptu, takođe je dobro napraviti tradicionalno istočnjačko piće od kupovnog čaja od listova. Za čaj koristite 1, 5 kašičice na 200 mililitara vode. Kuvajte 5 minuta. Čaj od listova je gorak i potrebno mu je zaslađivanje. Može se mešati sa zelenim čajem da ublaži ukus. Ovaj čaj se pije ohlađen kao u Vijetnamu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest