Banane se suše lako i ovaj proces ne uključuje upotrebu hemikalija. To je ekološki proizvod koji se, čak iu industrijskim količinama, proizvodi bez dodavanja konzervansa i boja.
Način sušenja banane je prilično jednostavan. Banane se temeljno pregledaju i uklanjaju se truli i oštećeni plodovi.
Banane su oljuštene i isečene po dužini ili na duguljaste komade. Cele banane se takođe mogu osušiti. Plodovi, isečeni na komade, stavljaju se u poslužavnike i suše u rerni.
Banane se suše na niskoj temperaturi, oko 30 stepeni, a proces traje četiri sata. Za to vreme gube oko 20 odsto vlage i njihova veličina se smanjuje, ali su im korisna svojstva očuvana.
Gotov proizvod ima bogatu braon boju. Nakon sušenja banane se ohlade i pakuju u plastične kese, a zatim u kartonsku kutiju. Osušene banane čuvaju se na sobnoj temperaturi godinu dana.
Banana čips je trenutno popularan. Sipajte 3 kašike limunovog soka u malu posudu. Plod je isečen na male tanke krugove debljine ne više od jednog ili dva centimetra.
Pleh obložiti papirom za pečenje i viljuškom izbušiti papir na nekoliko mesta. Svaki komad potopite u sok od limuna i stavite na papir za pečenje.
Sušenje čipsa od banane traje oko osam do deset sati na 60 stepeni. Banana čips se čuva u hermetički zatvorenim kutijama ili pakovanjima.
Sušene banane su ukusan i zdrav desert koji će utoliti vašu glad. Šećer sadržan u voću brzo se apsorbuje u telo i daje čoveku energiju.
Banane se leti mogu seći i sušiti na suncu, ispod gaze, koja sprečava insekte da dođu do ploda. Periodično, banane se okreću i stavljaju u šarenu senku. Spremni su kada se na njihovoj površini formira beli prah - to je šećer.
Ako volite da grickate banane, pogledajte naše recepte za:
- bombone sa bananama;
- deserti od banane;
- palačinke od banane;
Komentari