bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da zamrzavamo i odmrzavamo banane

Kako da zamrzavamo i odmrzavamo banane

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Kako da zamrznemo i odmrznemo banane?

Svako zna da banane nisu posebno trajanj proizvod. One brzo dobiju braon boju i omeknu, i ubrzo nakon toga postaju naupotrebljive. Ali pre nego što se to desi, možemo prosto da ih zamrznemo. Tako nećemo morati da bacamo voće, već ćemo ih sačuvati na duže vreme, pri tome sveže i aromatične.

Banane su veoma jednostavne za zamrzavanje. One mogu da se stave u zamrzivač kako neoguljene - direktno sa korom, tako i oguljene, čak i isečene na kolutove. U prvom slučaju skoro ništa se ne iziskuje - prosto operete i osušite banane, nakon čega možete da ih stavite u kesu ili u posudu za zamrzavanje.

Kada odlučite da je odmrznete, ne zaboravite prvo da je isečete na dve polovine. Ostavite je da odstoji određeno vreme na sobnij temperaturi i uskoro ćete moći da jedete ili da je koristite za pripremu slatkiša, na primer. Nemojte se stresirati što je kora zamrznute banane dobila jaku braon boju - to uopšte ne smetam zato što je ona iznutra u savršenom stanu.

U slučaju da izaberete da zamrznete oguljene banane, kojih je više, imate mogućnost da ih ostavite cele ili da ih isečete na kolutove. U obe varijante treba da ispoštujete jedno pravilo, kako biste pri odmrzavanju imali zdrave banane koje nisu zalepljene jedna za drugu. Stavite cele oguljene banane ili isečene na kolutove na foliju za zamrzavanje. Važno je da se ne dodiruju.

Ubacite ih tako na kratko u zamrzivač - otprilike na sat vremena. Nakon toga ih izvadite i stavite već zajedno u kese za zamrzavanje. Pokušajte da stvorite maksimalan vakum, tako što izbacite vazduh iz kese. Pri odrmzavanju ćete imati zdrave banane, dobro odvojene jedna od druge, koje možete vaditi jednu po jednu.

Zamrzavanje banana

Ili pak da sipate malu količinu komadića. Možete direktno da koristite kolutove za pripremu rashlađujućeg sladoleda sa bananama, kolača sa bananama ili krema od banana, ali ukoliko više volite, ostavite banane na kratko na sobnoj temperaturi.

Veoma interesantan i efikasan način je da zamrznete pire od banana. Pasiran pire od banana može da se stavi u posebne male kese ili posudice za zamrzavanje, ali dosta interesentnije bi bilo da akoristite kalupčiće za zamrzavanje.

Odmrznuti oblici pirea od banana su sjajni za rashlađivanje, a zajedno s tim - začinjavanje kiselog ili svežeg mleka. Radovaćete se sjajnom rashlađujućem šejku tokom letnjih dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest