Asafoetida

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190177
Asafoetida

Asafoetida je začin koji se dobija iz korena istoimene biljke. Raste u visokim planinama Avganistana i široko se koristi u Indiji.

Začin, poznat i kao asafetida, ima neprijatan miris i može da odbije svakoga ko ga prvi put sretne. Na Bliskom istoku, u Indiji i Avganistanu, asafoetidu nazivaju „začinom bogova“.

Asafoetida je u suštini smola koja se suši i melje u prah. Zatim se pomeša sa pirinčanim brašnom da ublaži oštar miris. Čista smola se prodaje u Indiji, ali se mora pržiti u ulju pre kuvanja, ponovo da bi se smanjila aroma.

Sastav asafoetide

Asafoetida sadrži 40-64% smole, eterično ulje, određeni procenat pepela, ferulnu kiselinu, umbelliferon i neka neidentifikovana jedinjenja.

Izbor i čuvanje Asafoetide

Asafoetida kod nas nije baš čest začin. Može se naći samo u određenim specijalizovanim prodavnicama. Uglavnom se nalazi u obliku praha, a cena za 20 g je oko 1 evro.

Čuvajte asafoetidu na suvom i hladnom mestu, daleko od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Držite je dobro zatvorenu da joj se ne izgubi aroma.

Kuvanje sa asafoetidom

Sušena Asafoetida

Asafoetida ima veoma interesantan ukus, koji kombinuje aromu luka, belog luka i blago kiselkast ukus. Nezaobilazan je začin u indijskoj i ajurvedskoj kuhinji, gde se luk i beli luk ne poštuju. Uspešno kombinuje oba ukusa.

Začin je idealan za aromatiziranje raznih vrsta karija, sočiva, pilava, jela od leblebije. Kada se pomeša sa malo soli, dobija se idealan preliv za salatu. Asafoetida je idealan začin za teško svarljivu hranu, kao što su većina vrsta pasulja.

Kao što je pomenuto, aroma asafoetide nije baš prijatna, ali nakon prženja ili zagrevanja dobija blag i prijatan ukus i nijansu. Koristi se u prilozima, jelima od povrća, pečenim sendvičima. Za aromatiziranje jela dovoljno je koristiti vrlo malu količinu asafoetide. Asafoetida uspešno zamenjuje luk i beli luk u hrani, jer je njen ukus upravo kombinacija njihove dve arome.

Ovaj začin, poznat u indijskoj kuhinji, definitivno ima mesto na našoj trpezi zbog brojnih zdravih svojstava.

Koristi od Asafoetide

Začini za pasulj

Asafoetida je idealan lek za grip i loše varenje. Poboljšava crevnu floru i normalizuje funkcije želuca i creva. Asafoetida uklanja toksine i pomaže izbacivanju gasova iz debelog creva.

Deluje umirujuće na nervni sistem i smanjuje stres. Prema Ajurvedi, ako koristite asafoetidu u hrani, vaš karakter će postati uravnoteženiji i smireniji, odnosi sa rođacima će se normalizovati. Redovno uzimanje asafoetide poboljšava boju lica, zaglađuje bore i čini kožu elastičnijom.

Prema ajurvedi, protiv bolova u ušnom kanalu možete staviti mali komad asafoetide umotan u pamuk. Njegova isparenja smanjuju bol.

Za anginu, pomešajte prstohvat asafoetide i 1/2 kašičice kurkume sa čašom tople vode. Dobijenim rastvorom isperite grlo. Antiseptička svojstva ovih začina pomažu u bržem oporavku.

Da biste ublažili zubobolju, prstohvat asafoetide se rastvori u 1/2 kašičice soka od limuna i lagano zagreje. Smesom se navlaži tampon i stavi se na oboleli zub.

Asafoetida se pomeša sa maslinovim uljem i nanosi na mesta ujeda otrovnih insekata. Udisanje začina štiti od histeričnih napada. Začin se takođe koristi za povećanje potencije. Asafoetida je pogodna za lečenje početnog oblika katarakte u obliku masti.

Štete od Asafoetide

Asafoetida se ne sme koristiti u slučaju visoke temperature, trudnoće i osipa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji